Nederlands

Engels

TIBET LHASA NAMTSO - EVEREST BC - KATHMANDU

Tijdens dit “fly in – drive out” arrangement bezoekt u het Everest Basiskamp van de Tibet zijde . Rongbuk is het hoogst gelegen Boeddhistische klooster ter wereld en vanaf hier bereikt u het Everest Base Camp wandelend in ongeveer 2 tot 3 uur. Inmiddels is het ook mogelijk naar het Everest Base Camp te rijden per jeep. De totale afstand bedraagt ongeveer 7 kilometer.

Een ander hoogtepunt tijdens deze uitgebreide Tibettour is een bezoek aan het heilige, prachtig blauw gekleurde Namtso Lake (4700m) dat compleet is omgeven door indrukwekkende bergen.

We vliegen in vanuit Kathmandu naar Lhasa en we rijden per jeep over de Friendship Highway over hoge bergpassen terug naar Kathmandu. Dit arrangement is een indrukwekkend avontuur met als absoluut hoogtepunten het Namtso Lake en het Mount Everest Basekamp.

Hou er bij uw planning rekening mee dat de vluchten van Kathmandu naar Lhasa op dit moment plaatsvinden op DINSDAG en ZATERDAG. Data en tijd kunnen wijzigen, neem voorafgaand aan uw boeking contact met ons op.

Dagbeschrijving TIBET - LHASA NAMTSO EBC KATHMANDU

Dag 1 Vlucht Kathmandu - Lhasa

Wij halen u bij uw hotel op en zorgen voor het transport naar de luchthaven in Kathmandu.

Deze vlucht over de Himalaya van Kathmandu naar Lhasa is werkelijk onvergetelijk. Tijdens de spectaculaire vlucht zien we een aantal van de 8000'ers in Nepal waaronder de Mount Everest, Lhotse, Cho Oyu en Makalu.

Na aankomst op Gonggar Airport in Tibet is er transport naar het hotel in Lhasa.

De rit van vliegveld naar Lhasa duurt ongeveer 1,5 uur waarbij we onder meer langs de Tsangpo rijden. De Tsangpo ontspringt in Tibet bij de heilige berg Mount Kailash. Bij het binnenstromen van India verandert de naam Tsangpo in Bhramaputra.

Al van verre zien we de karakteristieke Potala, het vroegere winterpaleis van de Dalai Lama, aan de horizon oprijzen.

De rest van de dag benutten we om te acclimatiseren, Lhasa ligt op 3650 meter en dat voelen we maar al te goed.

Dag 2 Lhasa – Potala, Jokhang & Barkhor

We bezoeken een aantal van de mooiste plekken in het nog steeds betoverende Lhasa; het Potala paleis, de Jokhang tempel en het Barkhor plein.

Het wereldberoemde Potala paleis is de voormalige winterzetel van de Dalai Lama en is natuurlijk voor iedereen een must om te bezoeken. De Potala is een werkelijk enorm gebouw van dertien verdiepingen en een hoogte van 117 meter. Totaal bestaat het gebouw uit meer dan duizend kamers. Veel van de kamers zijn gesloten maar een aantal van de privé vertrekken en meditatiekamers zijn toegankelijk voor publiek.

Vanaf het dak van de Potala heeft u een prachtig uitzicht over Lhasa.

De zevende eeuwse Jokhang tempel is het spirituele hart van Lhasa, het is de meest heilige plaats van Tibet. In de Jokhang staat een prachtig beeld van Sakyamuni dat verlicht wordt door kaarsjes van yakboter. Pelgrims en gelovigen schuifelen in de tempel langs het heilige beeld en brengen offers van yakboter. Vanaf het dak van de tempel heb je mooi uitzicht op de stad en de hoog boven de stad uitrijzende Potala.

Het Barkhor plein, vlak bij Jokhang, is het Middeleeuwse centrum van de stad Lhasa. Hier lijkt het alsof de tijd lang heeft stilgestaan. Pelgrims uit Tibet, Nepal en India lopen hier biddend hun heilige rondjes. De levendige Barkhor Bazaar met talloze winkeltjes en marktkraampjes slingert zich door het oude centrum van Lhasa.

Rondom de Jokhang en de Barkhor Bazaar lopen Boeddhisten en pelgrims hun heilige rondes (kora). Deze kora's worden altijd met de wijzers van de klok meegelopen en zijn een levendig schouwspel.

Dag 3 Lhasa – Drepung & Sera klooster en Norbulinka

De kloosters van Drepung en Sera liggen net buiten Lhasa. In lang vervlogen tijden, voor de Chinese invasie, leefden in het in 1416 gestichte klooster vele duizenden monniken. Nu zijn er nog slechts zo'n 200 over. Drepung is gebouwd op de Gambo Utse berg en was ooit één van de rijkste en grootste kloosters ter wereld. De witte kloostergebouwen liggen als het ware opgestapeld tegen de helling.

Zowel Drepung als het Sera klooster stamt uit de 15 e eeuw (1419). Net als Drepung behoort Sera tot de geelmutsen sekte (Gelugpa). In het verleden stond het klooster bekend om zijn tantrisch onderwijs. Tegenwoordig worden hier dagelijks debatten gehouden door de aanwezige monniken. De monniken discussiëren op luide toon met elkaar over Boeddhisme en het geloof. Om hun argumenten kracht bij te zetten, klappen ze hard in hun handen en stampen soms op de grond. Vroeger leefden hier enkele duizenden monniken, inmiddels leven er nog een paar honderd.

Rondom het Sera klooster zijn tevens mooie rotsschilderingen te bewonderen.

Op deze dag staat ook een bezoek aan het oude zomerpaleis van de Dalai Lama, de Norbulinka, op het programma. Net als voor de Potala geldt ook voor de Norbulinka dat de Dalai Lama hier tot zijn vlucht voor de Chinezen in 1959 verbleef. Vooral de troonzaal is prachtig. De Norbulinka werd in 1755 door de 7 e Dalai Lama gebouwd.

Dag 4 en 5 Lhasa – Namtso Lake

Het heilige Namtso meer ligt 190 kilometer van Lhasa op een hoogte van ruim 4700 meter. Rijdend door prachtige berglandschappen doen we er ruim 5 uur over om er te komen.

Onderweg passeren we een meer dan 5000 meter hoge pas. Eenmaal over de pas heeft u voor het eerst uitzicht op het schitterende blauwe meer dat volledig is omgeven door bergen waarvan de hoogste meer dan 7000 meter is. We overnachten in de buurt van het meer in een guesthouse.

De volgende morgen kunt u genieten van een mooie zonsopkomst en hebben we tijd in de omgeving van het meer rond te wandelen. Rond de middag vertrekt u weer richting Lhasa.

Dag 6 Lhasa – Yamdrok Tso – Gyantse (3950m)

Over de hoge bergpassen Kamba La (4795m) en Karo La (5010m) rijden we vandaag door het indrukwekkende Tibetaanse landschap. Onder vaak strakblauwe luchten zien we soms grazende yaks met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen en gletsjers van de altijd aanwezige Himalaya.

Vanaf de Kamba La hebben we een werkelijk magnifiek uitzicht op het turquoise gekleurde heilige bergmeer Yamdrok Tso (Tso is Tibetaans voor meer) en de 7250 meter hoge witte top van de Nazin Kang Sa. Een enorme gletsjer zien we vervolgens op de top van de Karo La.

Op de top van alle passen (= la) wapperen vele honderden gebedsvlaggen uitbundig in de wind.

Rijdend op de Friendship Highway zien we reeds van verre de burcht van Gyantse liggen.

In Gyantse, de op twee na grootste stad van Tibet, zien we nog veel in traditioneel Tibetaanse stijl gebouwde huizen waardoor deze stad haar oorspronkelijke Tibetaanse karakter heeft behouden.

De hoofdstraat van Gyantse leidt naar het Palkhor klooster. De 35 meter hoge Kumbum stupa is de grootste stupa van Tibet en één van de mooiste bouwwerken. Pelgrims lopen soms eindeloos rondjes om de stupa (kora).

Gyantse Dzong (= kloosterburcht) ligt op een bergrug en biedt uitzicht over het klooster en de stad.

Dag 7 Gyantse – Shigatse (3900m)

Een kort ritje brengt ons van Gyantse naar Shigatse waar we ruim de tijd hebben het imposante Tashilunpo klooster te bezoeken. Tashilunpo is gesticht in 1447 en is de zetel van de Panchen Lama. In het klooster, dat een zeer uitgebreide gebedsruimte heeft, is een prachtig 26 meter hoog gouden beeld van Maitreya Boeddha (Boeddha van de Toekomst) te zien. Een andere aanrader is een bezoek aan de Tibetaanse markt van Shigatse.

Shigatse is tweede stad van Tibet maar heeft helaas haar Tibetaanse karakter grotendeels verloren. Je treft er wel veel pelgrims, die een kora om het klooster lopen met hun zakjes yakboter, gebedskettingen en gebedsmolens.

Dag 8 Shigatse – Shegar (3800m)

Vanuit Shigate brengt een lange rit ons over twee hoge passen naar Shegar. De Tso La is 4950 meter hoog en de Gyalto La 5250 meter. Vanaf de pas dalen we door een woest landschap af naar Shegar en zien we alleen nog afgelegen kloosters en nomadententen.

Als er tijd is bezoeken we het Sakya klooster. Het Sakya klooster is onder meer bekend vanwege de unieke bibliotheek met vele duizenden Boeddhistische gebeden. Er zijn ook mooie authentieke muurschilderingen te zien.

Het dorpje zelf is zeer fotogeniek, de huizen zijn grijs geschilderd met daarop rode en witte verticale banen).

Dag 9 Shegar – Rongbuk (4980m)

Al snel na vertrek uit Shegar nemen we een afslag, verlaten de Friendship Highway en rijden verder over een onverharde weg. Na een aantal kilometer bereiken we het Qomolangma Nature Reserve. In dit park ligt de hoogste berg ter wereld, de 8848 meter hoge Mount Everest. De Tibetaanse naam voor de Mount Everest is Qomolangma. De uitzichten van vandaag zijn overweldigend. Als we het treffen zien we vier van de totaal veertien achtduizenders die de wereld telt; Makalu (8463m), Lhotse (8516m), Mount Everest (8848m) en Cho Oyu (8201m). Vanwege de hoogte staat ons een zeer koude nacht in een eenvoudig onderkomen te wachten. In Rongbuk ligt het Rongbuk klooster, het hoogst gelegen klooster ter wereld.

Dag 10 Rongbuk - Everest Base Camp (5200m) - Rongbuk – Tingri (4400m)

We staan vroeg op om aan de 7 kilometer lange wandeling naar het op 5200 meter hoogte gelegen Everest Base Camp te maken. Tegenwoordig is het ook mogelijk per jeep naar het Everest Base Camp te rijden.

Bij helder weer is de zonsopkomst onvergetelijk. Het is een indrukwekkende tocht met geweldige uitzichten op de allerhoogste witte pieken van de Himalaya. De North Face van de hoogste berg ter wereld torent hoog boven ons uit, een indrukwekkende ervaring!

Na terugkomst in Rongbuk rijden we naar Tingri. Dit gedeelte van de tocht voert ons over het slechtste gedeelte van de weg van Lhasa naar Kathmandu. In een uurtje of 3 hobbelen we naar Tingri waar we in een eenvoudig guesthouse verblijven.

Dag 11 Tingri – Zhangmu (2300m)

Fantastische tocht over de Lalung La en Tong La (beiden 5210 meter) met weidse uitzichten over de Himalaya. We zien onder meer Shishapangma, Gauri Shankar en Cho Oyu.

Een spectaculair tochtje brengt ons vanaf Nyalam (3750m) steil naar beneden richting het Tibetaanse grensdorpje Zhangmu. De weg is hier diep uitgehouwen in een ravijn en voert ons langs loodrechte bergwanden.

In Zhangmu is alles opeens weer groen om ons heen en zien we een aantal watervallen. Het contrast met het Tibetaanse plateau dat we inmiddels achter ons hebben gelaten is enorm.

Dag 12 Zhangmu – Kodari – Kathmandu

Zhangmu is de grensplaats tussen Tibet en Nepal. Er is dan ook een levendige Tibetaans-Nepalese handel in dit dorp.

Na de grenspost bij Zhangmu rijden we nog door een stukje niemandsland tot we de Friendship Bridge bereiken. Lopend steken we de brug over naar Kodari , de Nepalese grenspost, en stappen in de bus voor het laatste stuk van onze reis. Onderweg zien we soms rafters die de woeste Bhote Kosi proberen te bedwingen (zie onze website – Nepal – Raften) en passeren we Barabise, een Nepalees handelsplaatsje aan de weg van Tibet naar Kathmandu.

Normaal gesproken bereiken we na 5 uurtjes Kathmandu.

In voorkomende gevallen kan het zo zijn dat er aardverschuivingen hebben plaatsgevonden waardoor we later arriveren en soms zelfs gedwongen kunnen zijn een stuk(je) te lopen. Het is ook denkbaar dat de grensformaliteiten enige tijd in beslag nemen.
[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]

TIBET – LHASA – NAMTSO - KATHMANDU & EVEREST BASE CAMP

 • € 2,165 (2 personen)

 • € 1,905 (4 personen)

Inbegrepen:

 • Ticket Kathmandu - Lhasa
 • Hotels en guesthouses op basis van een 2-persoonskamer (middenklasse)
 • Ontbijt in Tibet
 • Vervoer per jeep
 • Tibetaanse gids en chauffeur
 • Tibet permit
 • Tibet / China visa
 • Fee Everest Base Camp
 • Toegang kloosters en overige bezienswaardigheden

Niet inbegrepen:

 • Luchthavenbelastingen
 • Multiple entry visa Nepal
 • Lunch en diner
 • Frisdranken en alcoholische versnaperingen
 • Persoonlijke verzekeringen
 • Kosten als gevolg van onvoorziene omstandigheden zoals wegversperringen, stakingen, politieke onrust etc.

Opmerkingen bij arrangement TIBET - Lhasa & Everest Base Camp – 12 dagen

Vervoer

 • Vervoer van Lhasa naar de grens met Nepal per 4 WD jeep / landcruiser
 • Vervoer van grens Nepal naar Kathmandu per jeep / auto

Accommodatie

Hou bij deze tocht rekening met primitieve omstandigheden. De kamers onderweg zijn vaak niet al te schoon en niet overal zijn Westerse toiletten aanwezig. Het toilet is vaak niet meer dan een gat in de grond. Er zijn vaak geen badkamers / douches en ook niet altijd warm water.

Het is voor ons niet mogelijk vooraf reserveringen te maken en het is dus mogelijk dat we onderweg naar alternatieven moeten zoeken. Het kan ook voorkomen dat er met meerdere personen op een kamer geslapen dient te worden.

In de steden overnachten we in redelijk comfortabele hotels.

Hoogte

Dit arrangement vindt grotendeels plaats op zeer grote hoogte. De kans op hoogteziekte is aanwezig.

Programmawijzigingen

Door onverwachte wijzigingen vanuit de Chinese overheid is Tibet wel eens per direct afgesloten of beperkt toegankelijk geweest. Hoewel Himalayan Rock dit probleem nog nooit heeft ondervonden, willen wij u er op wijzen dat een reis naar Tibet op het laatste moment niet door kan gaan. In goed overleg met u zoeken wij dan naar een alternatief, maar voor oorzaken buiten onze macht -en de bijkomende kosten- kunnen wij niet aansprakelijk gesteld worden. Wij raden daarom aan om een passende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

Tibet/Lhasa - Everest Base Camp - 10 Dagen
Tibet - Rondreis cultureel - 8 Dagen
(Land of the Gods)
Lhasa - Mount Kailash & Manasarovar - 21 Days
Special Tibet Tour and Trek to Kailash & Lake Manasarover
TIBET - LHASA "city of sunshine" - 5 DAGEN
TIBET - LHASA "city of sunshine" - 4 DAGEN
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.