Nederlands

Engels

TIBET – Rondreis cultureel – 8 dagen (Land of the Gods)

Dagbeschrijving Tibet rondreis cultureel

Dag 1 Vlucht Kathmandu - Lhasa - Tsedang

Transport naar de internationale luchthaven in Kathmandu.

De vlucht over de Himalaya van Kathmandu naar Lhasa is werkelijk onvergetelijk. Tijdens de spectaculaire vlucht zien we een aantal van de 8000’ers in Nepal en Tibet waaronder de Mount Everest, Lhotse, Cho Oyu en Makalu.

Na aankomst op Gonggar Airport in Tibet transport naar hotel in Tsedang.
Volgens de legende ligt de oorsprong van de Tibetanen in het aan de voet van de heilige berg Gongpori gelegen Tsedang. 

Na aankomst benutten we de rest van de dag om te acclimatiseren, Tsedang ligt op 3400 meter en dat voelen we maar al te goed. Als u zich goed voelt kunt u een wandelingetje maken over de gezellige Tibetaanse markt in Tsedang.

Dag 2 Tsedang

Interessante dag met een bezoek aan het Samye klooster, het oudste klooster van Tibet en het fraai gelegen Yumbulagang paleis. De tocht naar het Samye klooster is al een belevenis op zich; met een veerpontje varen we de brede Yarlung over en we rijden door een mooi landschap van zandduinen. Het kloostercomplex van Samye symboliseert het universum en is gebouwd in de vorm van een mandala.
Na het kloosterbezoek kunnen we even in het dorpje rondlopen of de top van heuvel beklimmen voor een mooi uitzicht over het klooster en de Yarlung vallei.

De Yumbulagang is het oudste gebouw van Tibet en is door Tongsten Gampo gebouwd. Tijdens de culturele revolutie is er grote schade aan het gebouw aangebracht maar inmiddels is alles weer in de oorspronkelijke staat hersteld.

Dag 3 Tsedang - Gyantse

Over de hoge bergpassen Kamba La (4795m) en Karo La (5010m) rijden we door het indrukwekkende Tibetaanse landschap. Onder vaak strakblauwe luchten zien we soms grazende yaks met op de achtergrond de besneeuwde bergtoppen en gletsjers van de altijd aanwezige Himalaya.
Vanaf de Kamba La hebben we een werkelijk magnifiek uitzicht op het turquoise gekleurd heilige bergmeer Yamdrok Tso (Tso is Tibetaans voor meer).
Op de toppen van alle bergpassen (La is Tibetaans voor pas) wapperen de gebedsvlaggen uitbundig in de wind.

Rijdend op de Friendship Highway zien we reeds van verre de burcht van Gyantse liggen.
In Gyantse, de op twee na grootste stad van Tibet, zien we nog veel in traditioneel Tibetaanse stijl gebouwde huizen waardoor deze stad haar oorspronkelijke Tibetaanse karakter heeft behouden.
De zanderige hoofdstraat van Gyantse leidt naar het Palkhor klooster. De 35 meter hoge Kumbum stupa is de grootste stupa van Tibet en één van de mooiste bouwwerken. Pelgrims lopen soms eindeloos rondjes om de stupa (kora).

Gyantse Dzong (= kloosterburcht) ligt op een bergrug en kijkt uit over het klooster en de stad.

Dag 4 Gyantse – Shigatse (3800m)

Een kort ritje brengt ons van Gyantse naar Shigatse waar we ruim de tijd hebben het imposante Tashilunpo klooster te bezoeken. Tashilunpo is gesticht in 1447 en is de zetel van de Panchen Lama. In het klooster, dat een zeer uitgebreide gebedsruimte heeft, is een prachtig 26 meter hoog gouden beeld van Maitreya Boeddha (Boeddha van de Toekomst) te zien. Ook een aanrader is een bezoek aan de Tibetaanse markt van Shigatse.

Shigatse is tweede stad van Tibet maar heeft helaas haar Tibetaanse karakter grotendeels verloren. Je treft er wel veel pelgrims, die een kora om het klooster lopen met hun zakjes yakboter, gebedskettingen en gebedsmolens.

Dag 5 Shigatse – Lhasa

Door het altijd fascinerende Tibetaanse landschap rijden we over hoge passen, langs gletsjers, nomadenkampen en dorpjes terug van Shigatse terug naar Lhasa.

Dag 6 Lhasa – Potala, Jokhang en Barkhor

We bezoeken een aantal van de mooiste plekken in het nog steeds betoverende Lhasa; het Potala paleis, de Jokhang tempel en het Barkhor plein.

Het wereldberoemde Potala paleis is de voormalige winterzetel van de Dalai Lama en is natuurlijk voor iedereen een must om te bezoeken. De Potala is een werkelijk enorm gebouw van dertien verdiepingen en een hoogte van 117 meter. Totaal bestaat het gebouw uit meer dan duizend kamers. Veel van de kamers zijn gesloten maar een aantal van de privé-vertrekken en meditatiekamers zijn toegankelijk voor publiek.
Vanaf het dak van de Potala heeft u een prachtig uitzicht over Lhasa.

De 7e eeuwse Jokhang tempel is het spirituele hart van Lhasa, het is de meest heilige plaats van Tibet. In de Jokhang staat een prachtig beeld van Sakyamuni dat verlicht wordt door kaarsjes van yakboter. Pelgrims en gelovigen schuifelen in de tempel langs het heilige beeld en brengen offers van yakboter. Vanaf het dak van de tempel heb je mooi uitzicht op de stad en natuurlijk de hoog boven de stad uitrijzende Potala.

Het Barkhor plein, vlak bij Jokhang, is het Middeleeuwse centrum van de stad Lhasa. Hier lijkt het alsof de tijd lang heeft stilgestaan. Pelgrims uit Tibet, Nepal en India lopen hier biddend hun heilige rondjes. De levendige Barkhor Bazaar met talloze winkeltjes en marktkraampjes slingert zich door het oude centrum van Lhasa.
Rondom de Jokhang en de Barkhor Bazaar lopen Boeddhisten en pelgrims hun heilige rondes (kora). Deze kora’s worden altijd met de wijzers van de klok meegelopen en zijn een levendig schouwspel.

Dag 7 Lhasa – Drepung & Sera klooster en Norbulinka

De kloosters van Drepung en Sera liggen net buiten Lhasa. In lang vervlogen tijden, voor de Chinese invasie, leefden in het in 1416 gestichte klooster vele duizenden monniken. Nu zijn er nog slechts zo’n 200 over. Drepung is gebouwd op de Gambo Utse berg en was ooit één van de rijkste en grootste kloosters ter wereld. De witte kloostergebouwen liggen als het ware opgestapeld tegen de helling.

Net als Drepung stamt het Sera klooster uit de 15e eeuw (1419). Net als Drepung behoort Sera tot de geelmutsen sekte (Gelugpa). In het verleden stond het klooster bekend om zijn tantrisch onderwijs. Tegenwoordig worden hier dagelijks debatten gehouden door de aanwezige monniken gehouden. De monniken discussiëren op luide toon met elkaar over Boeddhisme en het geloof. Om hun argumenten kracht bij te zetten klappen ze hard in hun handen en stampen soms op de grond. Vroeger leefden ook hier net als in Drepung enkele duizenden monniken, inmiddels leven er weer een paar honderd.
Rondom het Sera klooster zijn tevens mooie rotsschilderingen te bewonderen.

Op deze dag staat ook een bezoek aan het oude zomerpaleis van de Dalai Lama, de Norbulinka, op het programma. Net als voor de Potala geldt ook voor de Norbulinka dat de Dalai Lama hier tot zijn vlucht voor de Chinezen in 1959 verbleef. Vooral de troonzaal is prachtig. De Norbulinka werd in 1755 door de 7e Dalai Lama gebouwd.

Dag 8 Lhasa - Kathmandu

Na het ontbijt transfer naar Gonggar Airport en vervolgens een wederom onvergetelijke vlucht over de hoogste toppen van de Himalaya van de Tibetaanse hoofdstad Lhasa naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu.

TIBET – RONDREIS CULTUREEL - 8 dagen

 • 2 personen € 1.695

 • 4 personen € 1.590

* Bij groepen vanaf 16 personen gratis arrangement voor de begeleider van de groep.
        
Inbegrepen:

 1. Vliegticket Kathmandu – Lhasa
 2. Vliegticket Lhasa - Kathmandu
 3. Hotels en guesthouses op basis van een 2-persoonskamer (middenklasse)
 4. Vervoer per jeep
 5. Tibet permit
 6. Tibet / China visa
 7. Gids en overige assistentie ter plaatse
 8. Toegang kloosters

Niet inbegrepen:

 1. Luchthavenbelasting
 2. Multiple entry visa Nepal
 3. Lunch en diner
 4. Frisdranken en alcoholische versnaperingen
 5. Persoonlijke verzekeringen
 6. Kosten als gevolg van onvoorziene omstandigheden zoals wegversperringen, stakingen, politieke onrust etc.
 7. Eventuele toeslag éénpersoonskamer

Accommodatie

Hou bij deze tocht rekening met primitieve omstandigheden. De kamers onderweg zijn vaak niet al te schoon en niet overal zijn Westerse toiletten aanwezig. Het toilet is vaak niet meer dan een gat in de grond. Er zijn vaak geen badkamers / douches en ook niet altijd warm water.

Het is voor ons niet mogelijk vooraf reserveringen te maken en het is dus mogelijk dat we onderweg naar alternatieven moeten zoeken. Het kan ook voorkomen dat er met meerdere personen op een kamer geslapen dient te worden.

In de steden overnachten we in redelijk comfortabele hotels.

Hoogte

Dit arrangement vindt grotendeels plaats op zeer grote hoogte. De kans op hoogteziekte is aanwezig.

Programmawijzigingen

Door onverwachts wisselende regelgeving vanuit de Chinese overheid is Tibet wel eens per direct afgesloten of beperkt toegankelijk geweest. Hoewel Himalayan Rock dit probleem nog nooit heeft ondervonden, willen wij u er op wijzen dat een reis naar Tibet op het laatste moment niet door kan gaan. In goed overleg met u zoeken wij dan naar een alternatief, maar voor oorzaken buiten onze macht -en de bijkomende kosten- kunnen wij niet aansprakelijk gesteld worden. Wij raden daarom aan om een passende reis- en annuleringsverzekering af te sluiten.

Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]