Nederlands

Engels
Het machtige Himalayagebergte - reisverhaal Annapurna regio [Klik hier]

Nepal - Sightseeing Nepal

Neem voorafgaand of na elke reis enkele dagen de tijd om de geheimen van de Kathmandu vallei met de koningssteden Kathmandu, Bhaktapur en Patan en omstreken te ontdekken. De steden zijn bekend om hun prachtige architectuur en u vindt er dan ook talloze stupa’s, pagoden, tempels, kloosters, paleizen en levendige marktjes. Vooral in dorpjes als Bhaktapur, Patan en Kirtipur zijn de mensen vaak nog traditioneel gekleed en waant u zich soms in de Middeleeuwen.

In overleg met ons zijn geheel op maat gemaakte sightseeing dagen inclusief een Engels sprekende gids mogelijk. Onderstaand lichten wij de diverse mogelijkheden in de Kathmandu vallei en omstreken toe.

Sightseeing kunt u bij ons voorafgaand aan uw Nepal reis boeken of gewoon ter plaatse op ons kantoor in Thamel.
Voor andere programma’s en mogelijkheden voor verlenging van uw Nepal reis, zoals raften, jungletochten, mountainflight en mountainbiken verwijzen wij u naar de overige aanvullende programma’s op onze site.

Mogelijkheden sightseeing Nepal (halve dag / 2 dagen)

  1. Kathmandu (Durbar Square / Bodnath / Swayambhunath / Pashupatinath)
  2. Bhaktapur
  3. Patan
  4. Kirtipur
  5. Nagarkot / Dhulikhel

Onderstaand lichten wij de diverse mogelijkheden toe.

KATHMANDU

Kathmandu is een belevenis op zich; smalle straatjes, overvolle marktjes, tempels, pagodes, paleizen, krioelende mensenmassa’s, bedelaars, vervuiling, talloze winkeltjes, volle straten met luid toeterend verkeer zorgen voor een onvergetelijke indruk. Het woord cultuurschok is hier op zijn plaats

Te voet of per riksja gaan we naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari. In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap.

In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto’s en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes.

Wie de dag goed benut kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa’s Bodnath en Swayambhunath, de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati.

De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral ’s avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa’s heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.

Swayambhunath ligt op een heuvel ten westen van de stad en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei.

De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex en zien we  lijkverbrandingen. Zieke mensen wachten hier in kleine sterfhuisjes op hun dood.
Op de ghats worden Hindoes in het openbaar gecremeerd en het gaat er soms emotioneel aan toe. De resten van de lijkverbranding worden in de heilige Bagmati rivier geschoven.

Rondom het complex zien we vaak vele saddhu’s, heilige mannen in oranje gewaden, met beschilderde gezichten en zeer lange haren, die hun kunsten vertonen als slangenbezweerder of gewoon bedelen om geld. Ze zijn zeer fotogeniek maar willen wel geld voor een foto.

BHAKTAPUR

Bhaktapur (Badgaon) is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Moderne invloeden zijn hier nog slechts minimaal merkbaar en rijden er geen auto’s in de stad. Bhaktapur is onder andere bekend om door de prachtige architectuur.
Bezoek het pottenbakkersplein waar duizenden potten staan te drogen. Het is natuurlijk interessant even bij de pottenbakkers te kijken hoe de potten worden gemaakt.
Een andere bezienswaardigheid is de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel.
Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn.

PATAN

Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu en is er als het ware mee vergroeid. Ook in Patan vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is. Het koninklijk paleis is een mooi complex met een gouden toegangspoort, versierde hekken, binnenpleinen en tempels.

Kennis maken met de geschiedenis van Nepal kunt u in het Patan museum.

KIRTIPUR

Kirtipur is een klein, oud plaatsje, dat zo’n 7 kilometer buiten Kathmandu ligt. Er komen weinig toeristen en het lijkt of de tijd er heeft stilgestaan, het is dan ook een authentiek stukje Nepal. Kirtipur is op een heuvel gebouwd en u heeft er mooi uitzicht op Kathmandu. Er zijn tempels en stupa’s te zien maar het mooiste van alles hier is toch om te beleven hoe het dagelijkse leven voor de bevolking zich afspeelt.

NAGARKOT en DHULIKHEL

Ook een bezoek aan Nagarkot en/of Dhulikhel hoort absoluut bij een Nepal reis. Nagarkot is gelegen op de top van een heuvelrug (op ongeveer 2200m) aan de rand van de Kathmandu vallei en bij helder weer zijn vele Himalaya pieken waaronder die van de Mount Everest zichtbaar. Zonsopkomst en –ondergang zijn hier bij helder weer werkelijk onvergetelijk.
Vanuit Nagarkot is het mogelijk Dulikhel te bezoeken. Dit kan per taxi of gewoon te voet (3 uur). Ook vanaf Dhulikhel zijn de uitzichten op de besneeuwde toppen van de Himalaya indrukwekkend.

De afstand tussen Nagarkot en Kathmandu bedraagt slechts 32 kilometer. De taxirit erheen brengt u langs Bhaktapur en andere kleine dorpjes. U rijdt tussen mooie graan- en rijstveldjes door en ziet bananen- en sinaasappelplantages. Het laatste stuk naar Nagarkot is een spectaculaire klim die een aantal kilometer duurt.

Nagarkot (en Dhulikhel) kunt u bezoeken in één dag met een overnachting in een hotel in Nagarkot. Bij helder weer maakt u dan zowel de beroemde zonsondergang als -opkomst mee.
Op de terugweg bezoeken we de Changu Naryan tempel. De tempel stamt uit de 4e eeuw en is opgedragen aan Vishnu. Het is een prachtig staaltje Nepalese architectuur.

n.b.: ons Nagarkot aanbod is ook te combineren met een spectaculaire downhill mountainbiketocht. In dat geval wordt uw fiets meegenomen naar Nagarkot en rijdt u per mountainbike terug naar Bhaktapur of Kathmandu. Kijk voor details op het mountainbike gedeelte van onze website.

POKHARA

Een Nepal reis is niet compleet zonder een bezoek aan het subtropische Pokhara waar u verblijft aan het schitterend gelegen Phewa meer. Pokhara staat bekend om zijn relaxte sfeer, er zijn talloze restaurantjes langs het meer.
Vanaf de oevers van het Phewa meer heeft u prachtig uitzicht op de Himalaya-toppen van het Annapurna massief en de heilige Macchapuchare. U kunt hier prachtig wandelen, fietsen en natuurlijk hoort een tochtje in een roeiboot op het Phewa meer erbij.

Vanuit Pokhara kan een prachtige dagtocht naar Sarangkot worden gemaakt. Vanuit dit hooggelegen dorp heeft u fantastisch uitzichten op de overweldigende witte bergtoppen van de Himalaya.
Een andere bezienswaardigheden is de Mahendra grot, die ook wel vleermuizengrot wordt genoemd. Eenmaal binnen begrijpt u waarom.
De Devi fall is een waterval in het zuiden van Pokhara waar het water uit een rivier spectaculair in een grot verdwijnt. De grot is tegen betaling te bezichtigen.

De durfals en avonturiers onder ons kunnen in Pokhara paragliden. Wilt u wel vanuit de lucht genieten van de fantastische uitzichten maar is paragliden iets te veel gevraagd dan kunt u ook mee met een tocht per luchtballon.

Pokhara is ook de plaats waar vele trekkings in het Annapurna gebergte beginnen en eindigen. Kijk elders op onze site voor de mogelijkheden. Trekkings in het Annapurna gebergte zijn er al vanaf 3 tot 5 dagen.
[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]

Aanvullende programma’s

Bike, Raft & Safari in Nepal
Raften
Mountainbiken
Mountainflight
Junglesafari Chitwan
Junglesafari Bardia
Sightseeing
Meditatie boeddhistisch klooster
hotelreservering
Nepal - Homestay
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.