Nederlands

Engels
Het machtige Himalayagebergte - reisverhaal Annapurna regio [Klik hier]

NEPAL- REISVERHAAL ROYAL BARDIA NATIONAAL PARK - SAFARI IN WESTNEPAL

http://www.nepalitimes.com/cms/ib/data/1/49/12465.jpg

Na jarenlang slechts een handjevol bezoekers te hebben mogen verwelkomen, maakt het in het geïsoleerde westen van Nepal gelegen Royal Bardia National Park nu een comeback. Deze comeback is mogelijk door de verbeterde politieke situatie in Nepal.

Met een omvang van 1000 km2 is Bardia het grootste ongerepte natuurgebied van de Terai en hier is de kans om tijgers te zien vele malen groter dan in Chitwan. Naast tijgers leven er in het park een grote kudde wilde olifanten, inclusief het grootste exemplaar ooit in het wild gezien (zie onder "Waar is Rajgaj?") , neushoorns, honderden verschillende soorten vogels, een aantal verschillende herten, reptielen, insecten, vissen en zelfs zoetwaterdolfijnen .

Genoemd in reisboeken als afgelegen alternatief voor Chitwan, heeft Bardia juist door haar Westelijke ligging extra geleden onder de Maoïstische rebellie. In 2001 bezochten nog ongeveer 9000 mensen het park, maar in 2005 was dat aantal gereduceerd tot nul! Stropers zijn in deze periode wel actief geweest in het park en hadden min of meer vrij spel, maar zelfs ook afgelopen maand werden restanten gevonden van zowel de bedreigde tijger als van een neushoorn. Er leven nog slechts 30 neushoorns in Bardia, waarvan de meeste zijn getransporteerd uit Chitwan.

De rit van het vliegveld van Nepalgunj naar Bardia laat eens te meer de ongekende schoonheid van de Terai zien. We zien compleet geel gekleurde velden, vrouwen in prachtig gekleurde sari's, ossenkarren geladen met gedroogd gras langs de weg. De ingang tot het park bereiken we na anderhalf uur over een bijna autoloze weg. Thakurdwara, het hoofdkwartier van het park , is nog een half uurtje rijden. Hier is ook het grootste deel van de accomodaties in Bardia te vinden.

Het 386 km2 grote Royal Karnali Wildlife Reserve werd gesticht als jachtreservaat in 1976 om het beschermde ecosysteem in het beboste laagland van Nepal uit te breiden. In 1984 was Bardiya inmiddels uitgegroeid tot 1000km2 en werd het een Nationaal Park.

Het Tiger Tops tentenkamp werd in oktober heropend en is een schitterde locatie. Binnen een paar minuten na aankomst zagen we 2 wilde olifanten drinken en een zandbad nemen aan de overkant van de rivier.

Buiten Tiger Tops zijn er in Bardia nog 7 plaatsen om te verblijven en alle plaatsen hebben de bezoekersaantallen dit seizoen aanzienlijk zien stijgen. Wandelaars en gidsen vormen weer een vertrouwd beeld op de junglepaden. In iets meer dan een uur tijd zagen we een groot aantal vogelsoorten waaronder Kingfisher.

Bardia heeft 400 verschillende vogelsoorten. De lijst van reptielen is ook indrukwekkend, een 3 meter lange python is gezien op slechts 5 minuten rijden van de lodge. Het boek in de lodge waarin bezoekers noteren welke dieren ze gezien hebben tijdens hun verblijf is een indicatie van wat Bardia te bieden heeft. Regelmatig zien we tijgers, neushoorns, krokodillen, verschillende soorten herten en vele soorten vogels in het boek staan.

Deze maand hebben bezoekers bijna alle soorten dieren behalve de tijger kunnen zien. De tijger werd waarschijnlijk afgeschrikt door het jaarlijkse afsnijden van het olifantengras in de bufferzone van het park. Voor 15 rupies mogen dorpelingen gedurende 3 dagen zoveel olifantengras als ze kunnen dragen meenemen uit deze bufferzone.

Sommige mensen maken al de grap dat er in Chitwan inmiddels meer toeristen dan dieren verblijven. In Bardia is dat (nog) niet het geval, het compenseert moeiteloos de wat langere reis die gemaakt moet worden om er te komen.


Verschenen in de Nepali Times # 379, 21 december - 27 december 2007

WAAR IS RAJAGAJ?

http://www.nepalitimes.com/cms/ib/data/1/49/12464.jpg

Bardiya's grootste attractie voor "wildlife spotters" was altijd Rajagaj, de grootste Aziatische wilde olifant ooit gezien.

Dit majestueuze 70 jaar oude dier was 3.1 meter groot en had grote slagtanden. Hij werd vaak grazend temidden van zijn kudde gezien aan de oevers van de Karnali rivier in het Nationaal park. Maar inmiddels is Rajagaj al twee jaar niet meer gezien en weet niemand of hij dood is of nog leeft..

"We hebben hem helemaal niet meer gezien" bevestigt Ramesh Thapa, ranger in het Bardiya Nationaal Park. "Dat kan echter ook komen doordat er weinig toeristen waren die naar hem op zoek zijn geweest de laatste jaren, het zou best kunnen zijn dat hij nog steeds leeft". De laatste keer dat Rajagaj gezien werd was in augustus 2005.

Bardiya's mannelijke olifanten zijn de grootste Aziatische olifanten en ze zijn bijna net zo groot als Afrikaanse olifanten. Ze hebben dezelfde unieke mammoetachtige hoofden, die andere Aziatische olifanten niet hebben.

[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]

Aanvullende programma’s

Bike, Raft & Safari in Nepal
Raften
Mountainbiken
Mountainflight
Junglesafari Chitwan
Junglesafari Bardia
Sightseeing
Meditatie boeddhistisch klooster
hotelreservering
Nepal - Homestay
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.