Nederlands

Engels
Het machtige Himalayagebergte - reisverhaal Annapurna regio [Klik hier]

Annapurna Circuit 24-daagse lodge- of tenttrek

1. Aankomst Kathmandu
2. Kathmandu
3. Kathmandu – Besi Sahar
4. Besi Sahar - Ngadi
5. Ngadi - Jagat
6. Jagat - Tal
7. Tal - Bagarchap
8. Bagarchap - Chame
9. Chame - Pisang
10. Pisang - Manang
11. Manang
12. Manang – Yak Kharka
13. Yak Kharka – Thorung Phedi
14. Thorung Phedi – Thorung La - Muktinath
15. Muktinath - Kagbeni
16. Kagbeni - Marpha
17. Marpha - Kalopani
18. Kalopani - Tatopani
19. Tatopani – Ghorepani
20. Ghorepani – Ghandrung
21. Ghandrung – Naya Pull – Pokhara
22. Pokhara
23. Pokhara – Kathmandu
24. Kathmandu

ANNAPURNA CIRCUIT - 24 daagse lodge- of tenttrek

De klassieker onder de Nepalese trekkings. Deze trekking wordt gekenmerkt door een enorme variatie aan klimaatzones en culturen. Mede door de afwisseling trekt deze tocht veel wandelaars aan, waardoor het gebied niet meer zo authentiek is als andere gebieden in Nepal. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van deze tocht is de beklimming van de Thorung La (5416m). Op de top en tijdens de afdaling zijn de uitzichten adembenemend mooi. Het laatste gedeelte van de trekking leidt je door de diepste kloof ter wereld: het dal van de Kali Gandaki, tussen de Dhaulagiri (8167m) en de Annapurna (8091m). Via het wereldberoemde uitkijkpunt Poon Hill, dat één van de allermooiste panorama’s in Nepal biedt, eindigen we de trek in Pokhara.

De eerste dagen lopen we door typisch Nepalees heuvellandschap. Langs kolkende rivieren, terrasvormige rijstvelden, watervallen die zich van verticale rotswanden storten en door kleine dorpjes met vriendelijke bewoners. Later komen we door dennenbossen en neemt het aantal doorkijkjes naar bergreuzen als Pisang Peak en de Annapurna II steeds meer toe. Onderweg naar Manang passeren we het prachtig gelegen dorpje Braga. Een bezoekje aan het boeddhistische klooster is de moeite meer dan waard. Deze 500 jaar oude, fascinerende gompa van de Kargyupa sekte heeft een exotische collectie thangka’s, een verzameling van 108 terracotta beeldjes en een aantal schitterende bronzen beelden. In Manang nemen we een rustdag om ons voor te bereiden op de beklimming van de Thorung La over een paar dagen.

Na de spectaculaire pasoversteek dalen we af naar het pelgrimsoord Muktinath. We bezoeken het op een rots gebouwde dorpje Jharkot en de dagen erna volgen we de Kali Gandaki rivier. Onderweg passeren we een aantal Tibetaanse dorpjes, proberen we een kloosterfestival te bezoeken en baden we in de warmwaterbronnen van Tatopani. Steeds hebben we vrij uitzicht op bergreuzen als Nilgiri en Dhaulagiri. Afsluitend bezoeken we Poon Hill waar we van een weergaloze zonsopkomst genieten.

fotogalerij

Bij aankomst op het Tribhuvan International Airpost in Kathmandu word je verwelkomt door één van de Himalayan Rock medewerkers. Hij brengt je naar het hotel om bij te komen van de lange reis. Op dag 1 of 2 word je uitgenodigd op het kantoor in Thamel om de reis nog een keer door te spreken. In de tussentijd worden de benodigde permits verzorgd door Himalayan Rock. Neem hiervoor 2 pasfoto's mee.

Vervolgens heb je de tijd om Kathmandu en omstreken te verkennen. Te voet of per riksja ga je naar Durbar Square met zijn prachtige tempels en het oude paleis. Aan het plein vinden we het met schitterend houtsnijwerk versierde onderkomen van de levende godin Kumari. In de buurt van het plein staan verder de Narayan-, Mahadeva- en Parvati-tempel en de Kastmandap.

In de bazaarwijk Thamel kijk je je ogen uit. Dit levendige centrum van Kathmandu wordt gekenmerkt door luid getoeter van auto’s en brommers, talloze kleine winkeltjes, restaurantjes, kleurrijke mensen en een wirwar van straatjes.

Wie de dag goed benut, kan kennismaken met de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: de prachtige Boeddhistische stupa’s Bodnath en Swayambhunath alsmede de lijkverbrandingen bij de hindoetempel Pashupatinath, gelegen aan de heilige rivier Bagmati.

De wereldberoemde stupa van Bodnath is een overweldigend bouwwerk van ongeveer 40 meter hoog en 100 meter doorsnee. De stupa heeft een prachtige witte koepel en is versierd met duizenden gebedsvlaggen. Boven de witte koepel kijken de alziende ogen van Boeddha je doordringend aan. Vooral ’s avonds lopen boeddhisten hun rondjes om de stupa’s heen en kunnen er boterlampjes worden aangestoken. In de nabijheid van Bodnath zijn een aantal Boeddhistische kloosters die de moeite van een bezoekje zeker waard zijn.

Swayambhunath ligt op een heuvel en wordt bereikt via een eindeloze trap die wordt bezet door bedelaars en talloze apen. De tempel staat dan ook bekend als de apentempel. Boven heb je een weids uitzicht over Kathmandu en in de verte zie je de toppen van de Himalaya. De stupa is qua opbouw vergelijkbaar met die van Bodnath. De ogen van Boeddha kijken hier uit over de gehele Kathmanduvallei.

De Pashupati-tempel is één van de heiligste hindoeïstische heiligdommen. Pashupati is een verschijningsvorm van Shiva en de tempel staat op de westelijke oever van de heilige rivier Bagmati. De hoofdtempel is alleen toegankelijk voor hindoes, maar vanaf de tegenoverliggende oever hebben we een goed overzicht over het complex. Op de ghats worden hindoes in het openbaar gecremeerd.

Een bezoek aan de “middeleeuwse” koningssteden Bhaktapur en Patan is ook zeer de moeite waard. Beide steden hebben een centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, beelden en paleizen met vergulde daken, fraai bewerkte vensters en versierde gevels.

Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven, hier is de film Little Buddha opgenomen. Bhaktapur is onder andere bekend om het pottenbakkersplein, waar duizenden potten staan te drogen. Een bezienswaardigheid is ook de Sun Dhoka, de gouden poort. De Nyatapola-tempel is de grootste tempel van Bhaktapur. Het meer dan 30 meter hoge pagodendak heeft 5 verdiepingen en steekt hoog boven alle andere gebouwen in de stad uit. Twee aan twee opgestelde beelden van wachters flankeren de trap naar de tempel.
Bij de zilversmeden en juweliers in de stad zijn prachtige souvenirs te koop. Meteen buiten de stad begint het Nepalese landleven dat al sinds eeuwen niet veranderd lijkt te zijn.

Patan ofwel Lalitpur ligt ten zuiden van Kathmandu. Ook hier vinden we een prachtig centraal plein (Durbar Square) met schitterende tempels, pagodes en paleizen. Dat Patan een belangrijk Boeddhistisch bolwerk is blijkt uit de talloze kloosters in de stad waarvan de Gouden Tempel (Kwa Bahal) de bekendste is.

Dag 3 Kathmandu – Besi Sahar
Vroeg in de morgen vertrekken we met de bus vanuit Kathmandu naar Besi Sahar. Langs de Trisuli rivier rijden we in westelijke richting. Onderweg hebben we soms schitterende uitzichten op de Himalaya-toppen in de verte. Na 4 uur stoppen we in Muglin waar we genieten van een dal bhat lunch. Na nog een uurtje of 3 bereiken we Besi Sahar, het beginpunt van onze trekking.

Dag 4 Besi Sahar – Khudi - Ngadi
Langs de Marsyangdi rivier lopen we stroomopwaarts in zo’n 6 uur naar Ngadi. We bevinden ons in subtropisch heuvellandschap. We lopen langs rijstveldjes en door kleine Gurung dorpjes. Naast ons baant de Marsyangdi zich een weg door het landschap. In de verte zien we reeds de witte toppen van de Himalaya. Over een aantal dagen bevinden we ons zelf in het hooggebergte tussen deze bergreuzen.

Dag 5 Ngadi – Jagat
Vandaag steken we via mooie hangbruggen de Marsyangdi een paar keer over. Door een steeds smaller wordend dal stijgen we geleidelijk naar het op 1300 meter hoogte liggende Jagat. Hier zijn de huisjes onder en tegen de rotsen gebouwd. Onderweg zien we mooie watervallen die zich van steile wanden naar beneden storten.

Dag 6 Jagat – Tal
Meer en meer worden Boeddhistische invloeden zichtbaar. Opnieuw zien we vandaag schitterende watervallen. Onder andere in het dorpje waar we vandaag overnachten, Tal. Achter ons hotel is een mooie waterval waar we ’s middags nog even naartoe kunnen lopen.

Dag 7 Tal – Bagarchap
Door spectaculaire landschappen vervolgen we onze route. We passeren de Marsyangdi weer een paar keer via hangbruggetjes. Bij elk dorp zien we rijen gebedsmolens en soms ook mani muren. Na een paar flinke stijgingen komen we aan in Bagarchap. In 1995 werd dit dorpje getroffen door een aardverschuiving maar inmiddels is het weer helemaal opgebouwd. Het dorpje heeft een mooi kloostertje dat we aan het einde van de dag bezoeken.

Dag 8 Bagarchap – Chame
Deze dag zien we een aantal schitterende witte toppen van de Himalaya. We zien onder anderen de ruim 8100 meter hoge Manaslu, de Annapurna II en Lamjung Himal. Chame is een redelijk groot dorp en er zijn warmwaterbronnen. We moeten vandaag veel stijgen en lopen door prachtige bossen.

Dag 9 Chame – Pisang
Vandaag passeren we de 3000 meter grens. Langzamerhand komen we in de Manangvallei. Het dorpje Pisang bestaat uit 2 delen. Lower en Upper Pisang. Wij overnachten in Lower Pisang maar Upper Pisang is zeker een bezoekje waard. Dit dorpje doet zeer authentiek Tibetaans aan. De huizen zijn er uit stenen opgetrokken en overal wapperen er gebedsvlaggen op de daken. De uitzichten zijn wederom bijzonder mooi. Opnieuw zien we een aantal prachtige toppen waarvan het uitzicht op de Annapurna II het spectaculairst is.

Dag 10 Pisang – Manang
Meer en meer hoge toppen zien we terwijl we door een breed dal lopen. Steeds kaler en droger wordt het landschap. We hebben adembenemende uitzichten op de Annapurna II en IV, Gangapurna, Tilicho Peak en Roc Noir.

Voor nog mooiere uitzichten dan tijdens de gebruikelijke route kan er vandaag gekozen worden voor de zogenaamde high route. De uitzichten zijn nog veel mooier en onderweg passeren we twee authentieke bergdorpen, Gyaru en Ngawal. In Gyaru kunnen we, als we de sleutelbeheerder kunnen vinden, het kleine kloostertje bezoeken en we lunchen in Ngawal.
Een klein uurtje voor Manang zien we het kleine maar schitterend gelegen dorpje Braga liggen. Hoog boven het dorpje ligt het 500 jaar oude klooster van Braga tegen de rotsen aan geplakt. Achter het klooster torenen enorme puntige rotsen als beschermers boven het kloostertje uit.

Dag 11 Manang (rustdag)
Vandaag nemen we een rustdag om te acclimatiseren. We verblijven in een zeer comfortabele lodge en overal in het dorp zijn kleine bakkerijtjes waar we onder andere heerlijke appeltaart kunnen krijgen. Ook kunnen we hier het heerlijke seabocktornjuice proeven. Dit lokale produkt wordt gemaakt van bessen die alleen in deze regio groeien.
Vandaag zijn er diverse mogelijkheden om de dag in te vullen. Een bezoekje aan het klooster van Braga is zeer aan te raden. Aan de buitenkant zijn 108 keramiekbeelden van Kargyupa Lama te zien en binnen zien we schitterende muurschilderingen en diverse goudkleurige boeddhabeelden.

Tevens is het mogelijk langs de oevers van het azuurblauwe meertje tegenover de machtige Gangapurna gletsjer te lopen of een bezoek te brengen aan de 100-rupie monnik die in een kloostertje hoog tegen een rotsmuur verblijft. Een pittige dagwandeling naar het op 4600 meter hoogte gelegen Ice Lake behoort ook tot de mogelijkheden. En… voor wie daar allemaal geen zin in heeft en gewoon een dagje wil luieren is het mogelijk heerlijk van het zonnetje te genieten op het dak van onze lodge.

Dag 12 Manang – Yak Kharka
In verband met een goede acclimatisatie lopen we vandaag maar een korte afstand. We passeren de boomgrens en komen langzaam echt in het hooggebergte. Overal om ons heen torenen witte pieken boven ons uit en zien we gletsjertongen zich een weg banen door het woeste landschap. Op 4100 meter overnachten we in Yak Kharka dat yak-weideplaats betekent. Het is niet meer dan een kleine nederzetting met een aantal lodges.

Dag 13 Yak Kharka – Thorung Phedi
Phedi is het Thorung La basiskamp. Phedi betekent voet en in ons geval dus “aan de voet van de berg”. Morgen is het zover, dan gaan we over de Thorung La. Voor het zover is proberen we zo goed mogelijk te acclimatiseren. Vanuit Thorung Phedi lopen we alvast steil omhoog naar het 300 meter hoger gelegen 'Thorung high camp. Na de lunch dalen we weer af naar onze drukke lodge in het basiskamp. We gaan vroeg onder de wol want de volgende dag moeten we bijtijds uit de veren.

Dag 14 Thorung Phedi – Thorung La – Muktinath
Heel vroeg beginnen we vandaag aan onze zware tocht over de 5416 meter hoge Thorung La pas. In het donker klimmen we omhoog en langzaam zien we de zon opkomen. We lopen door moreneterrein en soms door sneeuwsporen. Na een uur of 4 en een aantal voortopjes komen de chörtens en gebedsvlaggen op de top van de Thorung La in zicht. Eindelijk sta je dan boven tussen de machtige bergen. Het voelt alsof je op het dak van de wereld staat.
De uitzichten zijn fenomenaal, in de verte zien we voor het eerst de 8167 meter hoge Dhaulagiri. We kijken opeens uit op het dal van de Kali Gandaki en het woestijnlandschap van Mustang.

Aan de andere kant van de pas is het veel steiler. Onze dag zit er nog lang niet op, we moeten nog 1600 meter afdalen naar het bedevaartsoord Muktinath. Na een schijnbaar oneindige afdaling tussen sneeuw en gruisvelden arriveren we in onze luxe lodge waar we heerlijk kunnen eten en genieten van een welverdiende warme douche.

Dag 15 Muktinath – Kagbeni
Vandaag doen we het rustig aan. We hebben alle tijd om de prachtige boeddhistische en hindoeïstische tempels in Muktinath te bezoeken. Puur bronwater spuit uit 108 kranen en vele pelgrims baden hier. In de pagode Juwala Mapa zien we water branden! Soms zien we heilige mannen (sadhu’s) in hun oranje gewaden die vanuit India hierheen zijn komen lopen.

Later op de dag lopen we een klein stukje verder naar de poort van Mustang, Kagbeni. Voor we in dit zeer Tibetaanse dorp aankomen passeren we het schitterend op een rots gebouwde, ommuurde dorpje Jharkot met zijn mooie gompa. In Kagbeni bezoeken we het kleine kloostertje. Vanaf het dak van het klooster hebben we een prachtig uitzicht over het dorp en op het in verte liggende Upper Mustang en de Thorung La die geflankeerd wordt door de Thorung Peak.
Afhankelijk van de interesse van de deelnemers is het vandaag ook mogelijk het bijzondere afgelegen dorpje Dzong te bezoeken. Dit dorpje ligt buiten de normale route en behoorde tot een paar jaar geleden tot het verboden Upper Mustang. De mensen zijn er Tibetaans en gebedsvlaggen wapperen uitbundig op de platte daken van de dicht tegen elkaar gebouwde witte huisjes. De mensen zijn duidelijk niet gewend aan bezoekers. We drinken thee bij het enige restaurantje van het dorpje en nemen een kijkje in het mooie kloostertje.

Dag 16 Kagbeni – Marpha
Een werkelijk schitterende dag vandaag. Door de bedding van de Kali Gandaki lopen we in een kaal woestijnlandschap. Soms vinden we ammonietfossielen of shaligrammen, het bewijs dat één van de hoogste gebieden ter aarde vroeger de bodem van de oceaan was.

De shaligrammen worden vereerd als belichaming van vishnu. De uitzichten op onder andere de Dhaulagiri en Nilgiri zijn onovertroffen. Als wachters rijzen deze reuzen van de Himalaya voor ons op.
We eindigen deze prachtige dag in Marpha, een nederzetting met een nog steeds Tibetaans karakter. Bij de ingang van het dorp zien we een rij gebedsmolens en mooie schilderingen. De witgekalkte huizen zijn er dicht tegen elkaar gebouwd en gebedsvlaggen wapperen op de daken van de huizen. Marpha staat ook bekend om zijn appelboomgaarden. Bij aankomst in Marpha genieten we dan ook van een heerlijk stuk appeltaart bij de thee.
Aan het einde van de dag is er tijd om het grote en rijke klooster van Marpha te bekijken.

Dag 17 Marpha – Kalopani
Vanuit Marpha lopen we naar Tukuche, eveneens een dorp met een Tibetaanse uitstraling. Net als Marpha ligt dit dorp langs de oude karavaanroute. Tukuche is schitterend gelegen aan de voet van de Dhaulagiri. De uitzichten vandaag zijn dan ook weer fenomenaal. Langs de Kali Gandaki rivier dalen we langzaam af naar Kalopani, dat op het diepste punt van de vallei ligt.

Dag 18 Kalopani – Tatopani
Door een nauwer wordende vallei lopen we een diepe kloof in. Via een lange hangbrug steken we de kloof over en vervolgen onze weg door weelderige bossen, langs steile wanden en schitterende watervallen. Steeds lopen we langs de
Kali Gandaki en we komen weer in subtropisch gebied met bijbehorende temperaturen. We zien regelmatig mandarijn- en citrusbomen. We zijn ook weer in de wereld van rijstveldjes en kleine gezellige Gurungdorpjes.
Tatopani (= warm water) staat vooral bekend om haar heetwaterbronnen. We hebben er de mogelijkheid bij te komen van de vermoeienissen van de afgelopen dagen.

Dag 19 Tatopani – Ghorepani
Vandaag wacht ons een loodzware dag. Gedurende de gehele dag stijgen we totaal zo’n 1700 meter. Het pad is één lange trap met duizenden treden. We hebben het stroomgebied van de Kali Gandaki verlaten en lopen door kleine dorpjes en bossen met bomen die behangen zijn met varens en mossen. De rododendronbossen aan het einde van de dag zijn sprookjesachtig mooi. Uiteindelijk bereiken we dan Ghorepani, een dorpje dat voornamelijk uit lodges bestaat.

Dag 20 Ghorepani – Ghandrung
Heel vroeg staan we vandaag op. Nog in het donker klimmen we naar het beroemdste uitkijkpunt van Nepal, Poon Hill (3250m). We zijn niet de enigen boven, nagenoeg alle wandelaars in Ghorepani volgen ons voorbeeld. De zonsopkomst is hier geweldig, het uitzicht op langzaam oranje kleurende bergen als de Dhaulagiri, de Annapurna’s en Macchapuchare is overweldigend.

De gehele dag lopen we door schitterende bossen die ons af en toe een blik gunnen op de schitterende bergtoppen in de verte. “Nepali flat” is het vandaag, we stijgen en dalen door subtropisch vegetatiegebied naar het voor Nepalese begrippen rijke Gurungdorp Ghandrung. Vanuit de tuin van onze lodge kijken we uit op de Hiunchuli, Macchapuchare en Annapurna South.

Dag 21 Ghandrung – Naya Pull – Pokhara
Na een paar uurtjes over brede paden, langs terrasvormige rijstveldjes en door kleine dorpjes bereiken we Birethanti. Hier steken we een hangbrug over en klimmen naar Chandrakot. Plotseling staan we dan aan de weg tussen Pokhara en Beni. Met een bus of taxi laten we ons in Pokhara bij ons hotel (Viewpoint) afzetten. Aan de oevers van het prachtige Phewa meer kunnen we de rest van de dag bijkomen van een onvergetelijke tocht. Verder zijn er talloze restaurantjes en souvenirwinkeltjes en kunnen we per mail het thuisfront op de hoogte brengen van het verloop van onze tocht.

Dag 22 Pokhara
Een dag ter vrije besteding in Pokhara. Er zijn talloze manieren om de dag door te brengen. Erg populair is het bijvoorbeeld om een boottochtje op het prachtige Phewa meer te maken. Ook is het mogelijk fietsen te huren, een vleermuizengrot te bezoeken of natuurlijk gewoon lekker te luieren aan de oevers van het meer en een beetje te shoppen. ’s Avonds kan je heerlijk uit eten gaan in één van de talloze restaurantjes aan de oevers van het meer. In een aantal restaurants is het mogelijk het eten te combineren met een typisch Nepalese dans- en zangavond.

Dag 23 Pokhara – Kathmandu
In ongeveer 8 uur rijden we per bus terug naar Kathmandu. Bij helder weer kunnen we ’s morgens nog één keer genieten van het schitterende uitzicht op het Annapurnagebergte en de heilige Macchapuchare.

Dag 24 Kathmandu
Deze dag kunt u naar eigen inzicht indelen en bijvoorbeeld de vele bezienswaardigheden bezoeken die aan het begin van deze programmabeschrijving zijn vernoemd.

[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]

Prijzen trekking Annapurna Circuit

Inbegrepen

 • vervoer naar startpunt trekking (Kathmandu – Besisahar)
 • vervoer vanaf eindpunt trekking (Pokhara – Kathmandu)
 • ophaalservice bij aankomst vliegveld Kathmandu en transfer naar hotel
 • wegbrengservice naar vliegveld Kathmandu bij vertrek
 • overnachtingen in Kathmandu voor de trekking, middenklasse hotel
 • overnachtingen in Kathmandu na de trekking, middenklasse hotel
 • Engelssprekende ervaren gids
 • dragers (per persoon kan er tot 12 kilo persoonlijke bagage worden afgegeven)
 • overnachtingen in lodges tijdens de trekking
 • overnachting in Pokhara, *** hotel
 • Annapurna Conservation Fee
 • service van ons kantoor in Kathmandu, Thamel

Overnachtingen Kathmandu

 • Alliance Hotel, Boudha

Niet inbegrepen

 • internationale vlucht / luchthavenbelasting
 • vaccinaties en visa
 • maaltijden / dranken
 • persoonlijke verzekeringen
 • fooien en uitgaven persoonlijke aard waaronder frisdranken en alcoholische dranken
 • vervoer van en naar vliegveld Nederland/België

Vaccinaties

 • DTP, buiktyphus en hepatitis A

Visum

 • aanvraag bij Ambassade (paspoort / 2 pasfoto’s / ongeveer € 60)
 • aanvraag op het vliegveld van Kathmandu (paspoort / 2 pasfoto’s / ongeveer € 40 contant)
Middellange en lange trekkings
Mustang Trek
Annapurna Base Camp via Poon Hill
Annapurna Circuit Trek
Nar & Phu en Tilicho Lake Trek
Manaslu Circuit Trek
Mount Everest en Gokyo-meren Trek
Langtang, Gosainkund en Helambu Trek
Ganesh Himal Trek
Dhaulagiri Circuit Trek
Dolpo Trek
Rara Lake Trek
Kanchenjunga Trek
Jumla & Dolpo (West Nepal)
Inner Dolpo Trek
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.