Nederlands

Engels
TREKTOCHT OP HEMELSE HOOGTE - Reisverhaal LADAKH [Klik hier]

LADAKH - Jeeptour Suru Vallei & Zanskar

Deze werkelijk fantastische jeeptour is grofweg in 2 stukken in te delen. Het eerste deel van de tocht leidt ons door grotendeels prachtige maanlandschappen naar de op één na grootste stad van Ladakh, Kargil . De afstand tussen Leh en Kargil bedraagt 235km. Onderweg passeren we talloze boeddhistische kloosters en passeren via een weg met eindeloos veel haarspeldbochten 2 hoge bergpassen, de Photo La en de Numika La.

 Bij Kargil verlaten we de weg die eindigt in Srinagar en rijden we in zuidelijke richting de prachtige Suru Vallei in. Deze 240km lange weg is één van de mooiste wegen ter wereld.

 Alleen de eerste 90km van deze weg is verhard. We rijden langs de met sneeuw bedekte toppen van het bergmassief van de Nun (7135m) en de Kun (7035m). Vanaf de top van de ruim 4400m hoge Pensi La hebben we geweldig uitzicht op de Durung Drunggletsjer, één van de langste gletsjers in de Indiase Himalaya. We eindigen de jeeptour in het op 3500m hoogte gelegen Padum in Zanskar.

 Zanskar is een eeuwenoud koninkrijkje dat diep in het hart van de Himalaya ligt. 9 maanden per jaar is deze afgelegen en dunbevolkte vallei afgesloten van de buitenwereld door een dikke laag sneeuw. Zanskar dankt zijn faam natuurlijk aan de fabelachtig mooie landschappen maar ook aan het feit dat je hier mijlenver verwijdert lijkt van de moderne wereld en zijn bewoners. Zanskar is het grootste gedeelte van het jaar afgesloten van de buitenwereld. Het gebied is alleen gedurende een paar weken in de winter te bereiken over de bevroren rivier. Deze route staat bekend als de Chaddar en het is een barre tocht over het ijs, waaraan weinigen zich wagen. Er moet soms over de rotsen geklommen worden en temperaturen kunnen dalen tot 40gr onder nul.

Leh - Kargil
Vandaag volgen we de Indus in noordoostelijke richting. We passeren het vliegveld en Spituk Gompa. Na de legerkampen vlak buiten Leh klimt de weg naar een plateau en rijden we door een soort zandwoestenij. Bij Nimu stroomt de Zanskarrivier in de Indus. We passeren de tempels en het fort van Basgo en maken weer een behoorlijke klim.

Rijdend richting Lamayuru heeft u vlak voor het dorp grootse uitzichten op het maanlandschap waarin het oudste en op een spectaculaire heilige berghelling gebouwde klooster zich bevindt. Lamayuru ligt zo'n 125km ten westen van Leh. Het klooster is gebouwd in de 10e eeuw !! Volgens de legende was de plaats waar Lamayuru ligt ooit een meer. Nadat het meer was gezegend door een lama trok het water op de bergen over en zo ontstond er een plaats voor het beroemde klooster. De spectaculaire uitzichten hier worden door geen enkel ander klooster overtroffen. Lamayuru staat ook bekend als Yung-Drung (place of freedom).

Vanaf Lamayuru klimt u 15 kilomter lang omhoog naar het hoogste punt van de Leh-Srinagar "highway", de 4100m hoge Photo La. Na de Photo La volgt vandaag nog een beklimming. Na de 3900m Namika La daalt u af naar Mulbekh, de volgende overnachtingsplaats. Net voor het dorpje aan de kant van de weg is een eeuwenoud, in de rotsen uitgehakt beeld van Maitreya te zien. Het beeld is 9 meter hoog. Mulbekh is een mooi dorp dat zich uitstrekt over het brede, groene dal van de Wakha rivier.

Kargil was vroeger een belangrijke plaats. U bent hier inmiddels in moslimgebied. Vanaf hier kan doorgereden worden naar Srinagar in Kashmir maar u neemt de zuidelijke route naar Padum, de schitterende Suru Vallei in. Bij Kargil kruisen 2 rivieren elkaar, de Drass die doorloopt richting Srinagar en de Suru die zuidelijk loopt richting Padum (Zanskar). We steken de brug vlak voor Kargil over en overnachten in één van de vele guesthouses in het stadje.

Kargil - Padum
Vandaag worden we begroet met "Salaam Aleikum" en zien dus moskeeën in plaats van de talrijke kloosters van de afgelopen dagen. Het eerste gedeelte van de tocht door de Suru Vallei loopt nog door moslimgebied. De Suru Vallei is één van de mooiste gebieden van Ladakh. De Suru Vallei ligt langs de noordoostelijke grens van de Himalaya-keten. De vallei wordt gekenmerkt door adembenemende uitzichten op met sneeuw bedekte bergtoppen, wild stromende bergbeken en enorme gletsjers.

De schilderachtige dorpjes liggen midden tussen uitgestrekte graanvelden en er bloeien talloze soorten wilde planten. De schoonheid van dit gebied wordt nog eens extra versterkt door de aanwezigheid van de hoogste bergen van Ladakh, de Nun (7135m) en de Kun (7035m).

De Suru Vallei staat wel bekend als de graanschuur van Ladakh. Eind augustus en begin september zijn de mensen hier dag en nacht bezig met het oogsten. De mensen werken hier veel samen. Veelal vormen 6 tot 10 huizen met elkaar een zgn Paspun. De leden van de Paspun helpen elkaar met alles.

42 km ten zuiden van Kargil ligt het dorpje Sanku. Er is hier een kleine bazar en in de buurt zijn er nog een aantal andere kleine dorpjes. Nog 25 kilometer verderop ligt het dorp Panikhar. Dit dorpje ligt in de schaduw van het machtige Nun-Kun massief.

 12 kilometer vanaf Panikhar is er bij Thangbu een prachtige fotogenieke plaats om het Nun-Kun massief te fotograferen. Parkachik is de laatste moslimnederzetting, vanaf hier bevinden we ons weer in Boeddhistengebied. In het prachtige dorpje Juldo maken we een theestop. De uitzichten hier zijn werkelijk overweldigend te noemen, we worden omringd door talloze hoge bergen.

Het volgende hoogtepunt op onze reis is Rangdum (3657m). Dit dorpje ligt in het meest geïsoleerde deel van de Suru Vallei en we zijn hier ongeveer halverwege onze reis van Kargil naar Padum.

Rangdum ligt temidden van vergletsjerde bergtoppen aan de ene kant en kleurvolle heuvels aan de andere kant. De grootste attractie is het op een heuveltop gelegen 250 jaar oude klooster dat wordt omgeven door woeste bergbeken. Er leven in dit klooster ongeveer 40 monniken.

Langs besneeuwde bergtoppen en wonderlijke gekleurde heuvels gaat uw reis verder door een woest en eenzaam gebied. Later ziet u in een klein bergmeertje de omliggende bergen prachtig weerspiegelen. 20 kilometer na Rangdum bereiken we de hoogste pas richting Padum, de 4400 meter hoge Pensi La. Vanaf de pas kijken we uit over de Durung Drunggletsjer en de toppen van de Nun en de Kun. Letterlijk en figuurlijk is dit punt het hoogtepunt van onze jeeptocht van Leh naar Padum. Vanaf de Pensi La is het nog 90 kilometer naar Padum.

Padum ligt op 3500m hoogte en is de "hoofdstad" van Zanskar. Het plaatsje zelf heeft weinig charme maar de ligging ervan is geweldig. Het ligt namelijk in de centrale vlakte van Zanskar en is omgeven door de prachtige bergen van de Zanskarketen en de Himalaya. Sinds de opening van de Pensi La in 1980 is er veel veranderd in het dorpje. Er zijn een aantal lodges, restaurantjes en een postkantoortje.

 Padum - Karsha Gompa - Zangla
We kunnen vandaag natuurlijk in Padum bijkomen van alle vermoeienissen van onze reis maar in de buurt van Padum liggen een aantal interessante dorpjes. Een mooie wandeldagtocht leidt naar één van de meest spectaculaire gelegen kloosters van Ladakh, Karsha Gompa. Karsha ligt ongeveer 10km ten noordoosten van Padum. Het witte muren van het kloostercomplex zijn al van verre zichtbaar. Het Gelugpa (geelmutsen) klooster is in de berghelling gebouwd en het geheel ziet er spectaculair uit. De klim naar het klooster begint vanaf de Stod rivier. Eenmaal boven zijn de uitzichten op de vlakte erg mooi, totaal anders dan vanaf Padum. Het klooster van Karsha is één van de grootste van Zanskar, er leven hier ongeveer 140 monniken.

In het dorpje proberen we ergens bij een familie boterthee te drinken en een huis dat in "Zanskari"stijl is gebouwd te bezichtigen.

Per jeep volgen we de Zanskarrivier tot aan Zangla. Onderweg zien we het dorp Stongde dat hoog op een heuvel is gebouwd. Vanaf het dorpje klimmen we omhoog richting Zangla gompa, een mooi uitkijkpunt. U ziet de velden die zich als een lapjesdeken uitstrekken met op de achtergrond de altijd dominant aanwezige witte toppen van de Himalaya.

De terugweg verloopt via dezelfde route als de heenweg maar biedt steeds weer nieuwe invalshoeken en gezichtspunten.

Deze onvergetelijke tocht duurt minimaal 5 dagen. Op verzoek kan de tocht worden verlengd waarbij mooie excursies naar authentieke dorpjes in Zanskar worden gemaakt en afgelegen kloosters worden bezocht. Overnachtingen vinden plaats in de dorpjes waarbij nader kennis kan worden gemaakt met de nog zo traditionele levenswijze van de lokale bevolking. Altijd worden we tijdens deze bezoekjes wel ergens uitgenodigd yakboterthee te komen drinken en de huizen van de bewoners te bekijken.

Vraag ons naar de verschillende mogelijkheden.

[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.