Nederlands

Engels
TREKTOCHT OP HEMELSE HOOGTE - Reisverhaal LADAKH [Klik hier]

LADAKH - Markha vallei (trekking)

Klassieke trektrocht in Ladakh door adembenemende Himalaya landschappen over enkele hoge passen. Deze trekking vindt plaats in de buurt van Leh en biedt in korte tijd een goed beeld van al het moois dat Ladakh te bieden heeft. Nadeel kan zijn dat de trek vooral in het hoogseizoen druk belopen is.

Himalayan Rock begeleiding door Engels sprekende Ladakhi gids, paarden, paardenman en kok.

 1. Amsterdam - New Delhi
 2. New Delhi - Ladakh (Leh)
 3. Leh
 4. Leh - Thikse - Shey - Stok - Leh
 5. Leh- ter vrije besteding
 6. Leh - Spituk - Zhingchen
 7. Zhingchen - Ganda La Basecamp
 8. Ganda La Basecamp - Ganda La - Skiu
 9. Skiu - Shalak - Markha
 10. Markha - Hankar
 11. Hankar - Nimaling
 12. Nimaling
 13. Nimaling - Gongmaru La - Chokdo - Shang Sumdo
 14. Shang Sumdo - Martselang - Hemis
 15. Hemis - Leh
 16. Leh
 17. Leh - Delhi
 18. Delhi
 19. Delhi - Amsterdam

Deze trekking is uitermate geschikt om vanuit New Delhi met enkele dagen te verlengen. Bijvoorbeeld met een 2-daags bezoek aan Agra (Taj Mahal) en/of Jaipur.

Ook kunt u ervoor kiezen uw verblijf in Ladakh met enkele dagen te verlengen met b.v. een jeeptour naar de prachtige meren van Tso Kar en Tso Moriri in Rupshu. Zie hiervoor onze aanvullende programma's.

fotogalerij

Dagprogramma Ladakh - Markha Vallei (trekking)

Dag 1 Amsterdam - New Delhi
Vlucht vanuit Amsterdam naar de Indiase hoofdstad New Delhi.

Dag 2 New Delhi - Leh (hoofdstad van Ladakh)
In het holst van de nacht arriveren we op Indira Gandhi Airport, het internationale vliegveld van New Delhi. We halen onze bagage op en gaan meteen door naar de lokale luchthaven.

Op het vliegveld wachten we op de vlucht van New Delhi naar Ladakh die bij goed weer heel vroeg in de morgen vertrekt. Het is een spectaculaire vlucht van een uurtje die we niet snel zullen vergeten. Vanuit het vliegtuig hebben we bij helder weer adembenemende uitzichten op de Himalaya. In de morgen zien we de besneeuwde toppen van het ultieme berglandschap onder ons langzaam oranje kleuren in de opkomende zon.

Van het vliegveldje in het koude Leh worden we door opgehaald met een busje en naar ons onderkomen van de eerste dagen gebracht. We verblijven in Shanti Guesthouse, een gezellige lodge die in typische Ladakhi-stijl is gebouwd. Het guesthouse wordt gerund door onze gastheer Tsering, zijn vrouw Dolkar en familie.

De eerste dag doen we het heel rustig aan. Leh ligt op bijna 3600m hoogte en het zal ons even tijd kosten om aan deze hoogte te wennen. Aanbevolen wordt dan ook om het de rest van de dag heel rustig aan te doen en inspanningen te vermijden.

Vandaag eten we mee met de familie in onze lodge. Iedere avond wordt er in het keukentje van de lodge door de familie een heerlijk 3 gangen-menu samengesteld.

Dag 3 Leh
Ook vandaag doet u het ter acclimatisatie nog rustig aan. Mooie wandeling rond en door Leh. Vanuit het guesthouse kunt u een prachtige wandeling maken. Door gerstvelden loopt u naar het hoog boven Leh gelegen oude koninklijk paleis vanwaar u mooi uitzicht heeft over de stad. Via het Namgyal Tsemo klooster daalt u af naar Leh. U maakt kennis met de oude stad, die bestaat uit een doolhof van steegjes en smalle straatjes. U loopt over de Main Bazar en bezoekt de overdekte marktjes waar van alles te koop is.

Aan het eind van de Bazar is de Jama Masjid moskee. Aan de Sankar Rd. in Leh is dagelijks een prachtige film over Ladakh te zien (Ancient Futures). Langs de Main Bazar in Leh vindt u talloze Tibetaanse restaurantjes waar u kennis kunt maken met traditionele Ladakhi en Tibetaanse gerechten.

Dag 4 Leh - Thikse Gompa - Shey - Stok - Leh
Deze dag begint u met een pittige klim naar Shanti (=vrede) Stupa. Vlakbij uw guesthouse loopt u via 554 (!!!) trappen omhoog naar de glanzend witte stupa. Boven is een theehuisje. Vanaf het plateau bij de stupa is het uitzicht over Leh en de Indusvallei werkelijk prachtig. Hoog boven de Indusvallei strekt zich de Stokketen met de karakteristieke 6123m hoge Stok Kangri uit.

Na het ontbijt beginnen we met de verkenning van de Indusvallei ten zuiden van Leh. Na vertrek uit Leh komt u na ongeveer 7 kilometer bij de Tibetaanse nederzetting Choglamsar. Hier wonen Tibetaanse vluchtelingen die zich vanaf de uittocht uit Tibet in 1959 hier hebben gevestigd.

Vanaf Choglamsar is het niet ver naar Thikse Gompa . Het 15 e eeuwse klooster van Thikse is prachtig tegen een heuvel gebouwd en is zeer indrukwekkend om te zien. Het klooster staat op de top van de heuvel en eronder liggen de witte verblijven waar de monnikken van dit grote kloostercomplex verblijven. De aanblik doet denken aan dat van de beroemde Potala in Lhasa (Tibet). In één van de tempels staat een werkelijk prachtig 15 meter hoog beeld van Maitreya (Boeddha van de toekomst).

Vanaf de kloosterdak is het uitzicht over de Indusvallei en de Stokketen in het westen ongeëvenaard.

Na het bezoek aan Thikse volgen we al wandelend de loop van de Indus tot we het oude zomerpaleis van Shey bereiken. Shey is de oude hoofdstad van Ladakh en vroeger leefden hier de koningen van Ladakh. Tegenwoordig is het paleis verlaten. In een tempel van het paleis bevinden zich een reusachtig Boeddhabeeld en fraaie muurschilderingen. Vlak onder het paleis ziet u mooie 11 e eeuwse rotstekeningen en fraaie chörtens. Via een trap klimt u naar de top van het paleis. Tussen kleurige, uitbundig wapperende gebedsvlaggen heeft u prachtig uitzicht op de Stokketen en de talloze stupa's die in het woestijnlandschap rondom het paleis.

Na de lunch in Shey rijden we terug en bij Choglamsar steken we de brug over de Indus over richting Stok . Stok is een leuk klein plaatsje. Hier staat het oude paleis van de koning van Ladakh op een heuvel. Het paleis is nu verbouwd tot een museum. Er zijn mooie thangka's (schilderijen) en allerlei religieuze voorwerpen te zien.
We overnachten weer in Shanti Guesthouse in Leh.

Dag 5 Leh - vrije besteding
Dag ter vrije besteding. De reisleiding adviseert u over de vele mogelijkheden om deze dag te besteden. Een aanrader is een dagtrip per jeep naar de bijzondere kloosters van Likir en Alchi of een bezoek aan de vallei waarin de afgelegen kloosters van Chemre en Takthok zijn gelegen. U kunt natuurlijk ook gewoon rustig bijkomen in Leh.

Wie weet is er zelfs de mogelijkheid een kloosterfestival (Che chu) bij te wonen. Vraag ons naar de data van de diverse festivals in de Indusvallei.

Dag 6 Leh - Spituk (3210m) - Zhingchen (3350m) of Rumbak (3800m) - 6,5uur
Kort ritje van ons guesthouse naar het Spituk klooster. Spituk gompa is het hoofdklooster van de Gelugpa (geelkappen) sekte in Ladakh en stamt uit de 16 e eeuw. Het klooster is hoog op de rotsen gebouwd en biedt een prachtig uitzicht over de Indus vallei.

We steken de paardenbrug over en zijn begonnen met onze trekking. Gedurende de dag lopen we door de vallei langs de Stok keten boven de Indus. Later verlaten we de rivier en geleidelijk klimmen we de bergen in naar een plateau vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op de Indusvallei en besneeuwde toppen van de Ladakh keten achter ons. Na een uur of 5-6 bereiken via de Zhingchenkloof het kleine dorpje Zhingchen. Het dorpje zelf ligt tussen de velden bij de rivier en steile wanden. Voor het dorp zijn we het Hemis National Park binnengekomen.

In Zhingchen bekijken we of we hier aan de rivier overnachten of dat we er voor kiezen door te lopen naar Rumbak, een mooi klein dorpje. Vanwege de acclimatisatie is het misschien beter hiervoor te kiezen.

Dag 7 Zhingchen (3350m) / Rumbak (3800m) - Yurutse (4120m) - Ganda La Basecamp (4400m) - 4 uur
Geleidelijke klim naar Yurutse, een kleine nederzetting dat niet veel meer omvat alse en groot huis.

Vanwege de acclimatisatie maken we er een korte dag van (4uur), het is niet verstandig veel verder te klimmen dan het Ganda La basecamp. We kamperen vlak bij een paarskleurige helling waarvan we een mooi uitzicht hebben op de Stok la achter ons.

Dag 8 Ganda La Basecamp (4400m) - Ganda La (4880m) - Shingo (4150m) - Skiu (3400m) - 6 uur
Vanaf de pas zien we de hoogste top van het Stok massief, de Stok Kangri (6120m) steeds ten oosten van ons terwijl we in het westen uitkijken over de Zanskar keten.

Ver beneden ons zien we reeds de veldjes rond het dorpje Shingo, het eerstvolgende dorpje na de pas.

Dag 9 Skiu (3400m) - Shalak - Markha (3700m) - 7 uur
De dag is niet erg zwaar maar wel lang en het kan vandaag vooral in het hoogseizoen erg warm zijn. Wee steken een paar maal de rivier door (of gaan er doorheen) en passeren vele chortens en mani muren (gebedsmuren). De uitzichten op de vallei achter zijn erg mooi. Als we Markha naderen zien we voor het eerst de Kang Yaze (6400m). Deze berg is bepalend voor de mooie panorama's van de komende dagen. Markha is het grootste dorp in dit gebied en in het seizoen er is een tea-shop. Ook heeft het dorp een klein kloostertje.

Dag 10 Markha - Hankar (4000m) - 5 uur
Ook vandaag is het een niet al te zware dag. We volgen de Markha rivier nog steeds stroomopwaarts en stijgen geleidelijk naar Hankar, het laatste dorp in de Markha vallei.

Vanaf Umlung bepaalt de met sneeuw bedekte top van Kang Yaze nadrukkelijk het beeld.

(Net als in het begin van de trekking hebben we hier de keuze om nog een stukje door te lopen, dit keer naar Thachungtse dat op een hoogte van 4150m ligt. Dit maakt de dag wel opeens een stukje zwaarder want het is een afsluitende stevige klim) 

Dag 11 Hankar (4000m) - Nimaling (4720m)
Er wacht ons een zware dag. Langzaam klimmen we via Thachungtse (4150M) naar de hoogvlakte van Nimaling. De uitzichten op de overheersende Kang Yaze zijn overweldigend. De mooiste uitzichten hebben we bij de meertjes van Tsigu. Hier spiegelt de Kang Yaza in het onwaarschijnlijk blauwe water van de meren.

Even later bereiken we Nimaling (zonneplaats). In het Ladakhi worden deze hoogvlakten met grazende yaks "phu"genoemd.

Vandaag kamperen we waarschijnlijk temidden van de Drokpa's, herders die hier in de zomer hun kuddes yaks en dzo's hoeden. Misschien drinken we in hun sjofel uitziende tenten een kopje "heerlijke"boterthee.

Op een mooie dag wacht ons hier zonsondergang om niet snel te vergeten. Het berglandschap van de indrukwekkende Zanskar keten kleurt afwisselend prachtig rood/oranje. 

Dag 12 Nimaling (4720m)
Rustdag in Nimaling. Vandaag kan er een dagwandeling gemaakt worden tot ruim boven de 5300m naar de Kang Yaze (6400m), de hoogste berg van de Zanskar keten. De witte top van de Yang Kaze domineert het uitzicht in de Markha vallei.

Dag 13 Nimaling (4720m) - Gongmaru La (5150m) - Shang Sumdo (3700m)
De klim naar de 5150m Gongmaru La duurt ruim een uur. De start is steil maar later klimmen we geleidelijker omhoog. Vanaf de top hebben we mooie uitzichten op Nimaling en omgeving. Zoals als alle hoge bergpassen in Ladakh wapperen op de top van deze pas talloze gebedsvlaggen.

Tot Chogdo is vervolgens de afdaling lastig, ook voor onze paarden. Na Chogdo gaat het geleidelijker en is het nog 2 uur naar de kampeerplaats bij Shang Sumdo. Het kloostertje ligt in een zijdal op zo'n 20 minuutjes lopen van het dorpje

Dag 14 Shang Sumdo - Martselang - Hemis
De afsluitende dag van onze Markha vallei trekking. Eerst lopen we rustig naar Martselang en tenslotte bezoeken we het Hemis klooster dat vooral bekend is vanwege het jaarlijkse spectaculaire festival (in juni). De beroemde thangka wordt maar eens per 12 jaar getoond, in 2004 gebeurde dat voor het laatst. De volgende keer laat dus nog even op zich wachten. Hemis is dan wel het grootste en rijkste klooster van Ladakh, het is niet het mooiste maar toch zeker een bezoekje waard.

Dag 15 Hemis - Leh
We keren terug naar Shanti Guesthouse in Leh. Rest van de dag is ter vrije besteding.

Dag 16 Leh
Dag ter vrije besteding. De reisleiding adviseert u over de vele mogelijkheden om deze dag te besteden. Een aanrader is een dagtrip per jeep naar de bijzondere kloosters van Likir en Alchi of een bezoek aan de vallei waarin de afgelegen kloosters van Chemre en Takthok zijn gelegen. U kunt natuurlijk ook gewoon rustig bijkomen in Leh.

n.b. deze dag kan ook komen te vervallen als er problemen met het weer of de gezondheid van de deelnemers zijn voorgevallen. In dat geval hebben we deze dag nodig voor de trekking in de Markha vallei.

Dag 17 Leh - New Delhi
Vandaag neemt u vroeg in de morgen afscheid van Tsering en Dolkar. Met de taxi rijden we in een kwartiertje naar het vliegveldje van Ladakh. Vanaf het kleine vliegveldje vliegen we terug naar New Delhi. Het wordt bij goede weersomstandigheden weer een prachtige vlucht waarbij we de zon langzaam op zien komen en de met sneeuw bedekte toppen van de Himalaya langzaam oranje zien kleuren, een onvergetelijke aanblik!

Vanuit het vliegtuig zien we diep onder ons het klooster van Spituk langzaam verdwijnen. Nog niet zo lang geleden begonnen we daar onze trekking door de Markha vallei...

Dag 18 New Delhi
Wij bieden u de mogelijkheid samen met onze "riksja-gids" Kumar een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van New Delhi te maken, waaronder:.

 • Rode Fort - door Shah Jahan in de 17 e eeuw gebouwd. Het Rode Fort ligt aan de oostkant van de stad en heeft zijn naam te danken aan de rode zandstenen muren van het fort. Het fort is gebouwd tussen 1638 en 1649. De hele stad was toen omgeven door een lange muur en er waren 14 toegangspoorten waarvan er nu nog 5 over zijn. Door één van deze poorten (Lahore Gate) komt u het Rode Fort binnen.
 • India Gate - 42m hoge boog die een gedenkteken is aan de Indiase soldaten die in de 1 e wereldoorlog zijn omgekomen.
 • Jama Masjid - Indiaas' grootste moskee, hier kunnen 25.000 moslims bidden. Vanaf de minaret heeft u een schitterend uitzicht over Delhi.
 • Qutb Minar Complex - Complex van gebouwen dat dateert uit de tijd (1199) van de eerste Islamitische heersers over India. De Qutb Minaret is 72,5m hoog en is opgebouwd uit rood zandsteen.
 • Rajghat - Groen park even ten zuiden van het Rode Fort bij de rivier Yamuna. Hier staat een gedenkteken op de plaats waar Mahatma Gandhi gecremeerd is nadat hij in 1948 werd vermoord. Aan de overkant van de weg is het interessante Gandhi National Museum.

De middag is ter vrije besteding. U heeft een laatste kans om nog een keer over de bazaars van Old Delhi te slenteren. De bazaars van Chandni Chowk vormen het hart van het oude Delhi. Overal staan er waren uitgestald in de nauwe, drukke straatjes. U vindt er onder anderen de Khari Baoli, de grootste specerijenmarkt van Azië. Verder zijn er veel kraampjes met gouden en zilveren versierselen en kleurige kleden en kledingstukken. Elk straatje is wel in een bepaald artikel gespecialiseerd.

Winkelen kunt u in de buurt van Connaught Place, vooral de kramen rond Janpath zijn leuk om te bekijken.
Vanavond vertrekt u ongeveer 3 uur voor uw vlucht uit uw hotel naar de internationale luchthaven van New Delhi.

Dag 19 New Delhi - Amsterdam
Vanavond vertrekt u ongeveer 3 uur voor uw vlucht uit uw hotel naar de internationale luchthaven van New Delhi. Uw vlucht naar Amsterdam vertrekt gewoonlijk kort na middernacht.

Optioneel: bezoek Taj Mahal in Agra
Vandaag bezoekt u één van de beroemdste en volgens velen het mooiste gebouw van de wereld, de sprookjesachtige Taj Mahal. De Taj Mahal werd net als het Rode Fort en de Jama Masjid in Delhi gebouwd door Shah Jahan. Hij liet de Taj Mahal bouwen ter herinnering aan zijn favoriete echtgenote Mumtaz Mahal. Zij overleed bij de geboorte van hun 14 e kind.

De Taj Mahal is hét toonbeeld van perfecte symmetrie en is voornamelijk gebouwd van wit marmer. De Taj wordt geflankeerd door vier 40m hoge minaretten. Vooral vanaf de lotusvijver waarin de Taj prachtig weerspiegelt, is het uitzicht zeer indrukwekkend.

Aan het einde van de middag keren we terug naar New Delhi.

Prijzen Markha vallei (trekking)

Inbegrepen

 • ticket New Delhi - Leh v.v.
 • vervoer zoals in dagprogramma
 • excursies volgens dagprogramma
 • overnachtingen in New Delhi (2-pers. kamer + ontbijt)
 • overnachtingen in Leh (Shanti Guesthouse inclusief ontbijt)
 • overnachtingen tijdens trekking (tenten)
 • maaltijden tijdens trekking (ontbijt/lunch/dinner)
 • reisbeleiding Engels sprekende Ladakhi gids
 • kok
 • paarden / paardenman

Niet inbegrepen

 • luchthavenbelasting
 • vaccinaties
 • visa
 • overige maaltijden
 • persoonlijke verzekeringen
 • fooien en uitgaven persoonlijke aard
 • excursies dagen vrije besteding Ladakh en New Delhi
 • vervoer van en naar Schiphol

Overnachtingen

 • New Delhi - middenklasse hotel
 • Markha trekking - tenten

Vaccinaties

 • DTP
 • Buiktyphus
 • Hepatitis A

Visum

- Aanvraag bij Ambassade in Den Haag (paspoort / 2 pasfoto's / € 60)

[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]
Zanskar (Padum naar Lamayuru)
Dagprogramma Ladakh - Zanskar
Ladakh Cultureel & Rupshu
Markha vallei Trekking
Culturele winterreis + kloosterfestivals
Kalender kloosterfestivals Ladakh
LEH naar PADUM – Fietstocht met lodge-overnachtingen
Nubra vallei trekking
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.