Nederlands

Engels
TREKTOCHT OP HEMELSE HOOGTE - Reisverhaal LADAKH [Klik hier]

LADAKH – LEH naar PADUM – Fietstocht met lodge-overnachtinge

1. Amsterdam – New Delhi
2. New Delhi – Leh, Ladakh
3. Leh (Guesthouse)
4. Leh (Guesthouse)
5. Leh – Choglamsar – Stok
6. Stok – Shey – Thikse – Hemis
7. Hemis – Chemre – Takthok
8. Takthok
9. Takthok – Leh (Guesthouse)
10. Leh – Likir
11. Likir – Alchi
12. Alchi – Lamayuru
13. Lamayuru – Mulbekh
14. Mulbekh – Kargil
15. Kargil – Panikhar
16. Panikhar – Rangdum
17. Rangdum – Phe
18. Phe – Padum
19. Padum – Karsha – Pishu – Zangla – Padum
20. Padum – Kargil (jeep/bus)
21. Kargil – Leh (Guesthouse)
22. Leh (Guesthouse)
23. Leh – Khardong La – Leh
24. Leh (Guesthouse)
25. Leh – New Delhi
26. New Delhi (Agra - Taj Mahal)
27.  New Delhi – Amsterdam

LADAKH – Fietstocht Leh naar Padum (Zanskar

Dag 1 Amsterdam – New Delhi

Vlucht naar de hoofdstad van India, New Delhi.

Dag 2 New Delhi – Leh (Ladakh)

Aankomst in de vroege nacht op Indira Gandhi Airport in New Delhi. Na aankomst transfer naar de terminal voor binnenlandse vluchten.
Heel vroeg in morgen met een vlucht van Jet Airways naar Leh, de hoofdstad van Ladakh.
Op het vliegveld in Ladakh wordt u opgewacht door onze contactpersoon in Ladakh. Transfer naar het Guesthouse, hier verblijft u bij een Ladakhi familie.

Aangezien Leh op een hoogte van 3500m moet genoeg tijd worden uitgetrokken om te acclimatiseren. Aanbevolen wordt dan ook om het de rest van de dag heel rustig aan te doen en inspanningen te vermijden.
Eten kunt u in het centrum van Leh maar het is ook mogelijk mee te eten met de familie in uw lodge. Iedere avond wordt er in het keukentje van de lodge door de familie een heel goedkoop, heerlijk menu voor de gasten van het guesthouse samengesteld.

Dag 3 Leh

Ook vandaag doet u het ter acclimatisatie nog rustig aan. Vanuit het guesthouse kunt u een prachtige wandeling maken. Door gerstvelden loopt u naar het hoog boven Leh gelegen oude koninklijk paleis vanwaar u mooi uitzicht heeft over de stad. Via het Namgyal Tsemo klooster daalt u af naar Leh. U maakt kennis met de oude stad, die bestaat uit een doolhof van steegjes en smalle straatjes. U loopt over de Main Bazar en bezoekt de overdekte marktjes waar van alles te koop is.
Aan het eind van de Bazar is de Jama Masjid moskee. Aan de Sankar Rd. in Leh is dagelijks een prachtige film over Ladakh te zien (Ancient Futures). Langs de Main Bazar in Leh vindt u talloze Tibetaanse restaurantjes waar u kennis kunt maken met traditionele Ladakhi en Tibetaanse gerechten.

Dag 4 Leh

Deze dag begint u met de een pittige klim naar Shanti (=vrede) Stupa. Vlakbij uw guesthouse loopt u via 554 (!!!) trappen omhoog naar de glanzend witte stupa. Boven is een theehuisje. Vanaf het plateau bij de stupa is het uitzicht over Leh en de Indusvallei werkelijk prachtig. Hoog boven de Indusvallei strekt zich de Stokketen met de karakteristieke 6123m hoge Stok Kangri uit.
Misschien vandaag een eerste fietstochtje ?? Leuke eenvoudige tocht is te maken via het 15e eeuwse “geelmutsen”klooster van Spituk en het 16e eeuwse “roodmutsen”klooster Phyang. Phyang is een heel leuk dorpje en het is gelegen in één van de mooie Ladakhi “oases”.

Dag 5 Leh – Choglamsar – Stok

Vandaag begint u met de verkenning van de Indusvallei ten zuiden van Leh. Na vertrek uit Leh komt u na ongeveer 7 kilometer bij de Tibetaanse nederzetting Choglamsar. Hier wonen Tibetaanse vluchtelingen die zich vanaf de uittocht uit Tibet in 1959 hier hebben gevestigd.
Bij Choglamsar steekt u de brug over de Indus over richting Stok. Stok is een leuk klein plaatsje. Hier staat het oude paleis van de koning van Ladakh op een heuvel. Het paleis is nu verbouwd tot een museum. Er zijn mooie thangka’s (schilderijen) en allerlei religieuze voorwerpen te zien.
Overnachting in een guesthouse in Stok.

Dag 6 Stok – Shey – Thikse Gompa – Hemis

Vanuit Stok rijdt u terug richting Choglamsar. Over de brug vervolgt u uw weg langs de Indus in zuidelijke richting.

De eerste tussenstop maakt u in Shey, de oude hoofdstad van Ladakh. Vroeger leefden hier de koningen van Ladakh. Tegenwoordig is het paleis verlaten. In een tempel van het paleis bevinden zich een reusachtig Boeddhabeeld en fraaie muurschilderingen. Vlak onder het paleis ziet u mooie 11e eeuwse rotstekeningen en fraaie chörtens. Via een trap klimt u naar de top van het paleis. Tussen kleurige, uitbundig wapperende gebedsvlaggen heeft u prachtig uitzicht op de Stokketen en de talloze stupa’s in het woestijnlandschap rondom het paleis.
 
Vanaf Shey is het niet ver naar Thikse Gompa. Het 15e eeuwse klooster van Thikse is op een heuvel gebouwd en is zeer indrukwekkend om te zien. Het klooster staat op de top van de heuvel en eronder liggen de witte verblijven waar de monnikken van dit grote kloostercomplex verblijven. De aanblik doet denken aan dat van de beroemde Potala in Lhasa (Tibet). In één van de tempels staat een werkelijk prachtig 15 meter hoog beeld van Maitreya (Boeddha van de toekomst).
Vanaf de kloosterdak is het uitzicht over de Indusvallei en de Stokketen in het westen ongeëvenaard.

Langs de Indus fietst u verder naar Hemis, de overnachtingsplaats van vandaag.

Dag 7 Hemis – Chemre – Takthok

Hemis is het grootste en rijkste klooster van Ladakh. Langs vele manimuren en stupa’s komt u bij het klooster.

Vanuit Hemis steekt u met de fiets de Indus weer over en gaat rechtdoor het rustige dal in richting het einddoel van vandaag, Takthok. Eerst passeert u het van een afstand indrukwekkende klooster van Chemre. Verder gaat het door het dal naar Takthok.

Vanuit Takthok kunt u een wandeling door het dal maken door de leuke dorpjes in de omgeving waar u gastvrij zult worden ontvangen en zeker zult worden uitgenodigd voor het drinken van een kopje thee (tchai). Het is ook mogelijk vanaf Takthok verder het dal in te fietsen over het jeepspoor richting de 5250m hoge Wuri La.
Takthok betekent “rotsdak”. Het is een klein maar zeer interessant kloostertje dat rond een grot is gebouwd. In de rots is nu een koele, donkere tempel.

Dag 8 Takthok Tse Chu Kloosterfestival -> Kijk op onze website voor de data van de kloosterfestivals als u een festival bij wilt wonen.

Vandaag woont u het jaarlijkse kloosterfestival van Takthok bij. Tijdens deze feesten worden dansdrama’s opgevoerd door gemaskerde monniken in ceremoniële gewaden. De dansen zijn een uiting van eeuwenoude culturele en religieuze waarden en  worden bijgewoond door hoge lama’s en beginnende monniken. Ook bij de bevolking zijn de festivals enorm populair. Van heinde en verre komen families die gekleed zijn in schitterende traditionele kostuums. De dansers zelf zijn uitgedost in prachtige kostuums en dragen zware maskers. Ze verbeelden goddelijke en mythologische figuren.

Dag 9 Takthok – Leh

Het festival duurt nog een hele dag voort. Naar keuze kunt u in de morgen het verdere verloop van het festival nog bijwonen of met de terugtocht naar Leh beginnen. U fiets het dal uit en heeft bij het bereiken van de Indus de keuze om de brug wel of niet over te steken. Steekt u niet over fietst u dezelfde weg terug als op de heenweg (langs Thikse en Shey) Steekt u over fietst u langs de andere kant van de oever terug richting Choglamsar. Bij Stakna ziet u midden in de Indusvallei een rotspartij die door de lokale bevolking Tijgerneus (Stakna) wordt genoemd. Bij Choglamsar steekt u de brug over de Indus dan weer over. Vandaar is het nog een kilomter of 7 naar Leh.

Fietstocht Leh – Kargil – Padum (500km)

Deze werkelijk fantastische fietstocht is grofweg in 2 stukken in te delen. Het eerste deel van de tocht leidt u door grotendeels prachtige maanlandschappen naar de op één na grootste stad van Ladakh, Kargil. De afstand tussen Leh en Kargil bedraagt 235km. Onderweg passeert u talloze boeddhistische kloosters en beklimt u 2 bergpassen, de Photo La en de Numika La. Bij Kargil verlaat u de weg die eindigt in Srinagar en fietst u in zuidelijke richting de prachtige Suru Vallei in. Deze 240km lange weg is één van de mooiste wegen ter wereld. Alleen de eerste 90km van deze weg is verhard. U fietst langs de met sneeuw bedekte toppen van het bergmassief van de Nun (7135m) en de Kun (7035m). Vanaf de top van de ruim 4400m hoge Pensi La heeft u een geweldig uitzicht op de Durung Drunggletsjer, één van de langste gletsjers in de Indiase Himalaya. U eindigt uw tocht in het op 3500m hoogte gelegen Padum in Zanskar.

Zanskar is een eeuwenoud koninkrijkje dat diep in het hart van de Himalaya ligt. 9 maanden per jaar is deze afgelegen en dunbevolkte vallei afgesloten van de buitenwereld  door een dikke laag sneeuw. Zanskar dankt zijn faam natuurlijk aan de fabelachtig mooie landschappen maar ook aan het feit dat je hier mijlenver verwijdert lijkt van de moderne wereld en zijn bewoners.
Vanuit Padum keert u per jeep of bus in 2 dagen terug naar Leh.
 
Dag 10 Leh – Likir (60km)

Vandaag volgt u de Indus in noordoostelijke richting. U passeert het vliegveld en Spituk Gompa. Na de legerkampen vlak buiten Leh klimt de weg naar een plateau en rijdt u door een soort zandwoestenij. Bij Nimu stroomt de Zanskarrivier in de Indus. U passeert de tempels en het fort van Basgo en maakt weer een behoorlijke klim. Neem de afslag naar het kleine dorpje Likir (3500m).
U overnacht hier in één van de twee guesthouses en kunt het grote klooster bezoeken. De weg naar het kloostertje is prachtig en leidt u langs mooie, felgekleurde chörtens. In het klooster staan talloze beelden en zijn mooie muurschilderingen te zien. Buiten staat een enorm Boeddhabeeld dat al van verre te zien is. Ook is hier een monnikenschool.

Dag 11 Likir – Alchi

Door een schitterend maanlandschap rijdt u over smalle weggetjes naar het wereldberoemde complex Alchi Chökhor. Vooral het stuk langs de Indus tot aan de brug richting Alchi is prachtig. Alchi ligt temidden van abrikozenboomgaarden en veldjes van het gelijknamige dorpje. Alchi is befaamd als centrum van Boeddhistische kunst. Het klooster van Alchi stamt uit de 11e eeuw. U overnacht in een guesthouse in het dorpje.

Dag 12 Alchi – Lamayuru (70km)

Rijdend richting Lamayuru heeft u vlak voor het dorp grootse uitzichten op het maanlandschap waarin het oudste en op een spectaculaire heilige berghelling gebouwde klooster zich bevindt. Lamayuru ligt zo’n 125km ten westen van Leh. Het klooster is gebouwd in de 10e eeuw !! Volgens de legende was de plaats waar Lamayuru ligt ooit een meer. Nadat het meer was gezegend door een lama trok het water op de bergen over en zo ontstond er een plaats voor het beroemde klooster. De spectaculaire uitzichten hier worden door geen enkel ander klooster overtroffen. Lamayuru staat ook bekend als Yung-Drung (place of freedom).
Lamayuru heeft een viertal guesthouses en naast de gompa is een kloosterhotel.

Dag 13 Lamayuru – Mulbekh (70km)

Vanaf Lamayuru klimt u 15 kilomter lang omhoog naar het hoogste punt van de Leh-Srinagar “highway”, de 4100m hoge Photo La. Na de Photo La volgt vandaag nog een beklimming. Na de 3900m Namika La daalt u af naar Mulbekh, de volgende overnachtingsplaats. Net voor het dorpje aan de kant van de weg is een eeuwenoud, in de rotsen uitgehakt beeld van Maitreya te zien. Het beeld is 9 meter hoog. Mulbekh is een mooi dorp dat zich uitstrekt over het brede, groene dal van de Wakha rivier.
Overnachting in guesthouse in Mulbekh.

Dag 14 Mulbekh – Kargil (41km)

Kargil was vroeger een belangrijke plaats. U bent hier inmiddels in moslimgebied. Vanaf hier leidt de doorgaande weg naar Srinagar in Kashmir maar u neemt de zuidelijke route naar Padum, de schitterende Suru Vallei in. Bij Kargil kruisen 2 rivieren elkaar, de Drass die doorloopt richting Srinagar en de Suru die zuidelijk loopt richting Padum (Zanskar). U passeert de brug vlak voor Kargil en overnacht in één van de vele guesthouses in het stadje.

Dag 15 Kargil – Panikhar (67km)

Vandaag wordt u begroet met “Salaam Aleikum” en ziet dus moskeeën in plaats van de talrijke kloosters van de afgelopen dagen. Het eerste gedeelte van de tocht door de Suru Vallei loopt nog door moslimgebied. De Suru Vallei is één van de mooiste gebieden van Ladakh. De Suru Vallei ligt langs de noordoostelijke grens van de Himalaya-keten.
De vallei wordt gekenmerkt door adembenemende uitzichten op met sneeuw bedekte bergtoppen, wild stromende bergbeken en enorme gletsjers.
De schilderachtige dorpjes liggen midden tussen uitgestrekte graanvelden en er bloeien talloze soorten wilde planten. De schoonheid van dit gebied wordt nog eens extra versterkt door de aanwezigheid van de hoogste bergen van Ladakh, de Nun (7135m) en de Kun (7035m).
De Suru Vallei staat wel bekend als de graanschuur van Ladakh. Eind augustus en begin september zijn de mensen hier dag en nacht bezig met het oogsten. De mensen werken hier veel samen. Veelal vormen 6 tot 10 huizen met elkaar een zgn Paspun. De leden van de Paspun helpen elkaar met alles.
42 km ten zuiden van Kargil ligt het dorpje Sanku. Er is hier een kleine bazar en in de buurt zijn er nog een aantal andere kleine dorpjes. Nog 25 kilometer verderop ligt het dorp Panikhar. Dit dorpje ligt in de schaduw van het machtige Nun-Kun massief.
In het dorpje Panikhar overnacht u in de toeristenbungalow.

Dag 16 Panikhar – Rangdum (60km)

12 kilometer vanaf Panikhar is er bij Thangbu een prachtige fotogenieke plaats om het Nun-Kun massief te fotograferen. Parkachik is de laatste moslimnederzetting, vanaf hier bevindt u zich weer in Boeddhistengebied. In het prachtige dorpje Juldo kunt u een theestop maken. De uitzichten hier zijn werkelijk overweldigend te noemen. Het volgende hoogtepunt op uw reis is Rangdum (3657m). Dit dorpje ligt in het meest geïsoleerde deel van de Suru Vallei en u bent hier ongeveer halverwege uw reis van Kargil naar Padum.
Rangdum ligt temidden van vergletsjerde bergtoppen aan de ene kant en kleurvolle heuvels aan de andere kant. De grootste attractie is het op een heuveltop gelegen 250 jaar oude klooster dat wordt omgeven door woeste bergbeken. Er leven in dit klooster ongeveer 40 monniken.
Overnachting in een guesthouse in het dorpje.

Dag 17 Rangdum – Phe

Langs besneeuwde bergtoppen en wonderlijke gekleurde heuvels gaat uw reis verder door een woest en eenzaam gebied. Later ziet u in een klein bergmeertje de omliggende bergen prachtig weerspiegelen. 20 kilometer na Rangdum bereikt u de hoogste pas richting Padum, de 4400 meter hoge Pensi La. Vanaf de pas kijkt u uit over de Durung Drunggletsjer en de toppen van de Nun en de Kun. Letterlijk en figuurlijk is dit punt het hoogtepunt van uw fietstocht van Leh naar Padum. Vanaf de Pensi La is het nog 90 kilometer naar Padum. Waarschijnlijk te ver om in één dag per fiets te overbruggen. In het dorpje Phe kunt u overnachten.

Dag 18 Phe – Padum (3500m)

Padum ligt op 3500m hoogte en is de “hoofdstad” van Zanskar. Het plaatsje zelf heeft weinig charme maar de ligging ervan is geweldig. Het ligt namelijk in de centrale vlakte van Zanskar en is omgeven door de prachtige bergen van de Zanskarketen en de Himalaya. Sinds de opening van de Pensi La in 1980 is er veel veranderd in het dorpje. Er zijn een aantal lodges, restaurantjes en een postkantoortje.

Dag 19 Padum

Vandaag of beter nog gisteren regelt u uw vervoer terug naar Leh. Er zijn 2 mogelijkheden; een goedkope (bus) en een aanzienlijk duurdere (jeep) maar luxere.
Vandaag kunt u uw dag op meerdere mogelijkheden besteden. U kunt natuurlijk in Padum bijkomen van alle vermoeienissen van uw reis maar in de buurt van Padum liggen een aantal interessante dorpjes. Een mooie fietsdagtocht leidt naar één van de meest spectaculair gelegen kloosters van Ladakh, Karsha Gompa. De witte muren van het Gelugpa klooster ziet u al van verre. Karsha ligt ongeveer 10km ten noordoosten van Padum. Het witte kloostercomplex is in de berghelling gebouwd en het geheel ziet er spectaculair uit. Vanaf het klooster zijn de uitzichten op de vlakte erg mooi, totaal anders dan vanaf Padum.
Na het bezoek aan Karsha kunt u terugkeren naar Padum of het jeepspoor langs de Zanskarrivier vervolgen. Bij Pishu steekt u de brug over en u kunt dan over het jeepspoor via de mooie dorpjes Zangla en Stongde terugkeren naar Padum.

Dag 20 en 21 Padum – Kargil – Leh

Met jeep of bus keert u terug naar Leh. Overnachting in guesthouse.

Dag 22 Leh

Een dag om heerlijk bij te komen in Leh. (Guesthouse)

Dag 23 Leh – Khardong La – Leh

Voor de echt diehards wacht de grootste uitdaging van uw hele fietstocht, de 40 kilometer lange klim naar de 5600m hoge top van de Khardong La. Dit is de hoogste met motorvoertuigen te berijden weg ter wereld. Na de beklimming daalt u weer af naar Leh. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een dagje extra relaxen in Leh of het verder ontdekken van de Indusvallei.

Dag 24 Leh

Dag ter vrije besteding.

Dag 25 Leh – New Delhi

Vroeg in de morgen vliegt u vanuit Leh terug naar New Delhi. Bij helder weer is het wederom een onvergetelijke vlucht met spectaculaire uitzichten op de bergwereld beneden u.

Dag 26 New Delhi

Sightseeing in Delhi.

Optioneel is een bezoek aan één van de beroemdste en volgens velen mooiste gebouw van de wereld, de sprookjesachtige Taj Mahal. De Taj Mahal werd net als het Rode Fort en de Jama Masjid in Delhi gebouwd door Shah Jahan. Hij liet de Taj Mahal bouwen ter herinnering aan zijn favoriete echtgenote Mumtaz Mahal. Zij overleed bij de geboorte van hun 14e kind.
De Taj Mahal is hét toonbeeld van perfecte symmetrie en is voornamelijk gebouwd van wit marmer. De Taj wordt geflankeerd door vier 40m hoge minaretten. Vooral vanaf de lotusvijver waarin de Taj prachtig weerspiegelt, is het uitzicht zeer indrukwekkend.

Vertrek ’s morgens heel vroeg en terugkeer naar New Delhi aan het begin van de avond.

Dag 27 New Delhi – Amsterdam

Note: Duurt uw reis minder dan 4 weken is het ook mogelijk deze tocht in te korten. Voor en na de fietstocht in Zanskar vervallen er dan enkele dagen. U ontvangt van ons in dit geval een aangepast uitgebreid dagprogramma dat aansluit op het aantal dagen dat uw reis duurt.

fotogalerij

Klik hier voor onze prijzen.
 
[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]
Zanskar (Padum naar Lamayuru)
Dagprogramma Ladakh - Zanskar
Ladakh Cultureel & Rupshu
Markha vallei Trekking
Culturele winterreis + kloosterfestivals
Kalender kloosterfestivals Ladakh
LEH naar PADUM – Fietstocht met lodge-overnachtingen
Nubra vallei trekking
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.