Nederlands

Engels
TREKTOCHT OP HEMELSE HOOGTE - Reisverhaal LADAKH [Klik hier]

TREKTOCHT OP HEMELSE HOOGTE - Reisverhaal LADAKH

Door Jack Leenaars, De Telegraaf Reiskrant 2004

LEH (Ladakh) - Vlak voor de landing lijken de vleugels de indrukwekkende bergtoppen te raken, zo dicht scheert het vliegtuig langs de bergen die Leh, de hoofdstad van Ladakh, omringen. De veelal Indiase toeristen zitten aan de raampjes gekluisterd om te genieten van het adembenemende uitzicht, in het westen de bergketens van het buurland Pakistan, in het oosten de bergpieken aan de Chinese grens.

De kundige piloot, alleen zeer ervaren piloten mogen op Leh vliegen, landt met een zachte smak op het asfalt. Welkom op het hoogst gelegen niet-militaire vliegveld ter wereld. Bij het afdalen van de trap wordt meteen duidelijk dat op deze hoogte het zuurstofgehalte veel lager is dan in vertrekpunt Delhi. Duizelingen, vermoeidheid en een kloppend hoofd steken de kop op, de beruchte symptomen van hoogteziekte . In alle reisgidsen wordt gewaarschuwd voor deze serieuze ziekte, die behalve voor veel ongemakken zelfs tot de dood kan leiden. Oppassen dus! Het beste medicijn is je lichaam de eerste dagen langzaam te laten wennen aan de hoogte door rust te nemen, veel water te drinken en veel te rusten.

LEGERBARAKKEN

Onderweg naar het centrum van Leh zijn opvallend veel soldaten en legerbarakken te zien. Dat komt door de strategische ligging van Ladakh, het district dat ongeveer zestig procent van de meest noordelijke en omstreden Indiase deelstaat Jammu en Kashmir vormt.

Kashmir is al omstreden sinds het na onafhankelijkheid in 1947 aan India toeviel. Twee oorlogen zijn er sindsdien om deze regio uitgevochten tussen India en Islamitische buurland Pakistan. In 1962 pikte China, nadat het eerder Tibet had bezet, het oostelijke deel van Ladakh in. Ladakh is pas sinds 1974 opengesteld voor buitenlanders. De grensgebieden met Pakistan, afgeschermd door een bestandslijn, en met China zijn nog steeds verboden gebied. Maar Ladakh, het Indiase hart van Kashmir, is volledig veilig en heeft weinig tot niets te maken met militaire spanningen in het gebied.

Dat is te merken in het centrum van Leh, waar het toerisme vanaf het einde van de jaren tachtig is toegenomen. In het centrum hangen vele uithangborden van hotels, restaurants en guesthouses.

Een absolute aanrader is een verblijf bij de Ladakhi thuis. Veel families hebben hun oude opslagruimtes verbouwd tot een gastenverblijf voor toeristen. Dus een kamer voor jezelf en eten met de verschillende generaties van een familie in een traditionele Ladakhi keuken die volstaat met glimmende kookpotten en een oude steenoven.

BOEDDHISME in KLEIN TIBET

Ladakh, dat ook wel " klein Tibet " wordt genoemd, kwam duizend jaar geleden onder invloed van het Tibetaanse Boeddhisme . De Ladakhi zijn Boeddhisten en hun leider, de Dalai Lama , heeft bij iedere familie een mooi plekje aan de muur. In Leh zijn veel Tibetaanse winkeltjes en markten waar originele sieraden, kunst en kleding worden verkocht.

En het hele jaar door, ook in de koude wintermaanden, zijn er fascinerende kloosterfestivals. Indrukwekkend zijn de vele middeleeuwse kloosters, gompa's genaamd , die hoog op de bergtoppen lijken vastgeplakt.

De beste manier om Ladakh, dat in het Tibetaans " land van de bergpassen " betekent, te ervaren is om de bergen in trekken. En dat is ook waar de meeste toeristen voor komen. Zodra de bergpassen opengaan, gegarandeerd sneeuwvrij gemaakt door het Indiase leger van 15 juni tot en met 15 september, is het hoogseizoen in Ladakh.

Bijschrift Himalayan Rock:

In de koude wintermaanden is Ladakh alleen per vliegtuig vanaf Delhi bereikbaar. Er zijn dan weinig toeristen. Dat is echter langzaam aan het veranderen, want ook in de winter is Ladakh een zeer aantrekkelijke bestemming. Het landschap is dan zo mogelijk nog spectaculairder dan in de zomer en bovendien vinden er elke winter een aantal kloosterfestivals plaats. Zie voor de data de festivalkalender Ladakh elders op onze website. De eerste 2 weken van september vindt het jaarlijkse Ladakh festival plaats met veel dans, muziek en polowedstrijden in het "stadion"van Leh.

Markha Vallei

Voor avontuurlijke reizigers is Ladakh een uitgelezen mogelijkheid om een trekking door een ruig berglandschap te maken. De populairste trekking is de klassieke route door de Markha Vallei.

Paarden dragen in Ladakh alle rugzakken, etensvoorraden en tenten. ( Bijschrift Himalayan Rock: in Ladakh zijn in tegenstelling tot Nepal GEEN lodgetrekkings mogelijk) Geen overbodige luxe want in Ladakh moeten bergpassen tot over de 5000 meter worden beklommen. Andere hulptroepen zijn een ervaren Engelssprekende gids, voor de veiligheid en de juiste richting, paardenmannen en een kok.

Het vertrekpunt aan de oever van de rivier de Indus , die dwars door Ladakh loopt, biedt een schitterend uitzicht over het woestijnlandschap rond de vallei waarin Leh gelegen is. In het droge Ladakh valt per jaar even weinig regen als in de Sahara!

Wat tijdens de eerste dagen van de trektocht opvalt is de primitieve rust. Niks geen rinkelende mobiele telefoon, televisie of toiletpot. Terug naar de basis. Dus de behoefte doen achter een rotsblok. Gelukkig hoeven de billen niet schoongemaakt te worden met een steen, zoals de Ladakhi dat bij gebrek aan water gewend waren te doen. De steen wordt nu gebruikt om het papier onder te leggen. Het drinkwater is afkomstig uit de vele beekjes, al moet het wel gekookt worden om problemen met de darmen te voorkomen. Dan is het gezonder om de bittere yakboterthee te drinken, gemaakt van de melk van de yak, een langharige oerkoe die uitstekend gedijt in het barre klimaat van de Himalaya. De gids weet na gemiddeld vijf loopuren de meest mooie kampeerplekjes uit te zoeken. De ene keer aan de rivier de Markha, waaraan de vallei haar naam heeft ontleend, de volgende dag aan een bergmeer op 4200 meter hoogte met uitzicht op de Kang Yaze , de hoogste berg (6400 meter) in het gebied.

DUIZELINGEN

Zo hoog gaat deze trektocht gelukkig niet, al vergt het beklimmen van de Gongmaru La, een bergpas van 5130 meter, het uiterste. Dik ingepakt tegen de kou gaat het stapje voor stapje omhoog. Tergend langzaam, waarbij het gebrek aan zuurstof duizelingen veroorzaakt en een stevige hoofdpijn geeft. De laatste meters naar de top van de pas lijken kilometers, maar bovenop wacht de beloning. Een schitterend vergezicht over de Himalaya. De verweerde Tibetaanse gebedsvlaggetjes wapperen ter verwelkoming. Door de snijdende wind en symptomen van hoogteziekte is het zaak zo snel mogelijk de berg aan de andere kant af te dalen. Eenmaal in de vallei aangekomen kunnen alle extra kleren weer uit, de afdaling is van hartje winter naar hoogzomer.

Aan het einde van de dag worden de paarden ontzadeld en begint de kok aan de avondmaaltijd. Ongelooflijk dat hij met slechts twee gaspitten iedere keer weer een heerlijke maaltijd op de bagagekist tovert. En alles de volgende dag weer opgeruimd achterlaat. Tijdens de trektocht valt op dat de Ladakhi heel bewust met hun omgeving omgaan. Dat is nodig ook, want het toerisme legt in het hoogseizoen een grote druk op het fragiele ecologische systeem en de traditionele cultuur van Ladakh. Een goed initiatief is het hervullen van lege flessen water om een plasticberg tegen te gaan. Want nog meer bergen zijn niet nodig in Ladakh.

Bijschrift Himalayan Rock:

Houdt bij het plannen van uw tocht rekening met het feit dat de vluchten van Delhi naar Leh en omgekeerd nog wel eens vertraging kunnen oplopen als gevolg van weersomstandigheden.

Kijk voor de kalender van de kloosterfestivals in Ladakh op:

http://www.himalayanrock.nl/ladakh/kalender_kloosterfestivals_ladakh.htm

HIMALAYAN ROCK - LADAKH

Bekijk voor de mogelijkheden van een trekking in Ladakh de uitgebreide reisbeschrijvingen per trekking op onze site of neem contact met ons op: info@himalayanrock.com of info@himalayanrock.nl

Trektochten in Ladakh zijn er bij ons voor € 1.295 (bij 2 personen). Deze prijzen zijn inclusief retourvlucht van New Delhi naar Leh, Engelssprekende gids, kok, paardenman(nen), lokaal transport, ophaalservice airport in Leh, bagagevervoer door paarden, overnachtingen in New Delhi, overnachtingen in Leh bij Ladakhi familie en maaltijden tijdens de trektocht.

Bij meerdere deelnemers gelden goedkopere tarieven!

Wij bieden onder meer de volledig verzorgde trektochten in Ladakh aan:

MARKHA VALLEI, 23 dagen

NUBRA VALLEI, 19 dagen

ZANSKAR (Padum naar Lamayuru), 21 dagen

Naast trekkings bieden wij ook fietstochten, culturele reizen, festivalreizen en jeeptours aan in Ladakh. Kijk op onze website voor het volledige aanbod of neem contact met ons op voor alle mogelijkheden.

fotogalerij

[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.