Nederlands

Engels
TREKTOCHT OP HEMELSE HOOGTE - Reisverhaal LADAKH [Klik hier]

LADAKH – Zanskar (Padum naar Lamayuru)

1. Amsterdam – New Delhi
2. New Delhi – Ladakh (Leh)
3. Leh
4. Leh – Thikse – Shey - Stok
5. Leh- Kargil
6. Kargil – Padum
7. Padum – Karsha – Zangla
8. Zangla - Hanamur
9. Hanamur – Nyetse
10. Nyetse - Lingshed
11. Lingshed - Yulchung
12. Yulchung – Nyeraks - Yulchung
13. Yulchung - Manechand
14. Manechand - Photoksar
15. Photoksar – Hanupata
16. Hanupata – Wanla
17. Wanla – Lamayuru
18. Lamayuru – Leh
19. Leh
20. Leh – New Delhi
21. New Delhi – Agra – New Delhi
22. New Delhi
23. New Delhi – Amsterdam

Dagprogramma Ladakh – Zanskar

Dag 1 Amsterdam – New Delhi

Vlucht vanuit Amsterdam naar de Indiase hoofdstad New Delhi.

Dag 2 New Delhi – Leh (hoofdstad van Ladakh)

In het holst van de nacht arriveren we op Indira Gandhi Airport, het internationale vliegveld van New Delhi. We halen onze bagage op en gaan meteen door naar de lokale luchthaven.

Op het vliegveld wachten we op de vlucht van New Delhi naar Ladakh die bij goed weer heel vroeg in de morgen vertrekt. Het is een spectaculaire vlucht van een uurtje die we niet snel zullen vergeten. Vanuit het vliegtuig hebben we bij helder weer adembenemende uitzichten op de Himalaya. In de morgen zien we de besneeuwde toppen van het ultieme berglandschap onder ons langzaam oranje kleuren in de opkomende zon.

Van het vliegveldje in het koude Leh worden we door opgehaald met een busje en naar ons onderkomen van de eerste dagen gebracht. We verblijven in Shanti Guesthouse, een gezellige lodge die in typische Ladakhi-stijl is gebouwd. Het guesthouse wordt gerund door onze gastheer Tsering, zijn vrouw Dolkar en familie.

De eerste dag doen we het heel rustig aan. Leh ligt op bijna 3600m hoogte en het zal ons even tijd kosten om aan deze hoogte te wennen. Aanbevolen wordt dan ook om het de rest van de dag heel rustig aan te doen en inspanningen te vermijden.

Vandaag eten we mee met de familie in onze lodge. Iedere avond wordt er in het keukentje van de lodge door de familie een heerlijk 3 gangen-menu samengesteld.

Dag 3 Leh

Ook vandaag doet u het ter acclimatisatie nog rustig aan. Mooie wandeling rond en door Leh. Vanuit het guesthouse kunt u een prachtige wandeling maken. Door gerstvelden loopt u naar het hoog boven Leh gelegen oude koninklijk paleis vanwaar u mooi uitzicht heeft over de stad. Via het Namgyal Tsemo klooster daalt u af naar Leh. U maakt kennis met de oude stad, die bestaat uit een doolhof van steegjes en smalle straatjes. U loopt over de Main Bazar en bezoekt de overdekte marktjes waar van alles te koop is.
Aan het eind van de Bazar is de Jama Masjid moskee. Aan de Sankar Rd. in Leh is dagelijks een prachtige film over Ladakh te zien (Ancient Futures). Langs de Main Bazar in Leh vindt u talloze Tibetaanse restaurantjes waar u kennis kunt maken met traditionele Ladakhi en Tibetaanse gerechten.

Dag 4 Leh – Thikse Gompa – Shey – Stok - Leh

Deze dag begint u met een pittige klim naar Shanti (=vrede) Stupa. Vlakbij uw guesthouse loopt u via 554 (!!!) trappen omhoog naar de glanzend witte stupa. Boven is een theehuisje. Vanaf het plateau bij de stupa is het uitzicht over Leh en de Indusvallei werkelijk prachtig. Hoog boven de Indusvallei strekt zich de Stokketen met de karakteristieke 6123m hoge Stok Kangri uit.

Na het ontbijt beginnen we met de verkenning van de Indusvallei ten zuiden van Leh. Na vertrek uit Leh komt u na ongeveer 7 kilometer bij de Tibetaanse nederzetting Choglamsar. Hier wonen Tibetaanse vluchtelingen die zich vanaf de uittocht uit Tibet in 1959 hier hebben gevestigd.

Vanaf Choglamsar is het niet ver naar Thikse Gompa. Het 15e eeuwse klooster van Thikse is prachtig tegen een heuvel gebouwd en is zeer indrukwekkend om te zien. Het klooster staat op de top van de heuvel en eronder liggen de witte verblijven waar de monnikken van dit grote kloostercomplex verblijven. De aanblik doet denken aan dat van de beroemde Potala in Lhasa (Tibet). In één van de tempels staat een werkelijk prachtig 15 meter hoog beeld van Maitreya (Boeddha van de toekomst).
Vanaf de kloosterdak is het uitzicht over de Indusvallei en de Stokketen in het westen ongeëvenaard.

Na het bezoek aan Thikse volgen we al wandelend de loop van de Indus tot we het oude zomerpaleis van Shey bereiken. Shey is de oude hoofdstad van Ladakh en vroeger leefden hier de koningen van Ladakh. Tegenwoordig is het paleis verlaten. In een tempel van het paleis bevinden zich een reusachtig Boeddhabeeld en fraaie muurschilderingen. Vlak onder het paleis ziet u mooie 11e eeuwse rotstekeningen en fraaie chörtens. Via een trap klimt u naar de top van het paleis. Tussen kleurige, uitbundig wapperende gebedsvlaggen heeft u prachtig uitzicht op de Stokketen en de talloze stupa’s die in het woestijnlandschap rondom het paleis.

Na de lunch in Shey rijden we terug en bij Choglamsar steken we de brug over de Indus over richting Stok. Stok is een leuk klein plaatsje. Hier staat het oude paleis van de koning van Ladakh op een heuvel. Het paleis is nu verbouwd tot een museum. Er zijn mooie thangka’s (schilderijen) en allerlei religieuze voorwerpen te zien.

We overnachten weer in Shanti Guesthouse in Leh.

Dag 5 en 6 Leh – Kargil – Padum

Deze werkelijk fantastische jeeptour is grofweg in 2 stukken in te delen. Het eerste deel van de tocht leidt ons door grotendeels prachtige maanlandschappen naar de op één na grootste stad van Ladakh, Kargil. De afstand tussen Leh en Kargil bedraagt 235km. Onderweg passeren we talloze boeddhistische kloosters en passeren via een weg met eindeloos veel haarspeldbochten 2 hoge bergpassen, de Photo La en de Numika La.

Bij Kargil verlaten we de weg die eindigt in Srinagar en rijden we in zuidelijke richting de prachtige Suru Vallei in. Deze 240km lange weg is één van de mooiste wegen ter wereld.

Alleen de eerste 90km van deze weg is verhard. We rijden langs de met sneeuw bedekte toppen van het bergmassief van de Nun (7135m) en de Kun (7035m). Vanaf de top van de ruim 4400m hoge Pensi La hebben we geweldig uitzicht op de Durung Drunggletsjer, één van de langste gletsjers in de Indiase Himalaya. We eindigen de jeeptour in het op 3500m hoogte gelegen Padum in Zanskar.

Zanskar is een eeuwenoud koninkrijkje dat diep in het hart van de Himalaya ligt. 9 maanden per jaar is deze afgelegen en dunbevolkte vallei afgesloten van de buitenwereld door een dikke laag sneeuw. Zanskar dankt zijn faam natuurlijk aan de fabelachtig mooie landschappen maar ook aan het feit dat je hier mijlenver verwijdert lijkt van de moderne wereld en zijn bewoners. Zanskar is het grootste gedeelte van het jaar afgesloten van de buitenwereld. Het gebied is alleen gedurende een paar weken in de winter te bereiken over de bevroren rivier. Deze route staat bekend als de Chaddar en het is een barre tocht over het ijs, waaraan weinigen zich wagen. Er moet soms over de rotsen geklommen worden en temperaturen kunnen dalen tot 40gr onder nul.

Dag 5 Leh - Kargil

Vandaag volgen we de Indus in noordoostelijke richting. We passeren het vliegveld en Spituk Gompa. Na de legerkampen vlak buiten Leh klimt de weg naar een plateau en rijden we door een soort zandwoestenij. Bij Nimu stroomt de Zanskarrivier in de Indus. We passeren de tempels en het fort van Basgo en maken weer een behoorlijke klim.

Rijdend richting Lamayuru heeft u vlak voor het dorp grootse uitzichten op het maanlandschap waarin het oudste en op een spectaculaire heilige berghelling gebouwde klooster zich bevindt. Lamayuru ligt zo’n 125km ten westen van Leh. Het klooster is gebouwd in de 10e eeuw !! Volgens de legende was de plaats waar Lamayuru ligt ooit een meer. Nadat het meer was gezegend door een lama trok het water op de bergen over en zo ontstond er een plaats voor het beroemde klooster. De spectaculaire uitzichten hier worden door geen enkel ander klooster overtroffen. Lamayuru staat ook bekend als Yung-Drung (place of freedom).

Vanaf Lamayuru klimt u 15 kilomter lang omhoog naar het hoogste punt van de Leh-Srinagar “highway”, de 4100m hoge Photo La. Na de Photo La volgt vandaag nog een beklimming. Na de 3900m Namika La daalt u af naar Mulbekh, de volgende overnachtingsplaats. Net voor het dorpje aan de kant van de weg is een eeuwenoud, in de rotsen uitgehakt beeld van Maitreya te zien. Het beeld is 9 meter hoog. Mulbekh is een mooi dorp dat zich uitstrekt over het brede, groene dal van de Wakha rivier.

Kargil was vroeger een belangrijke plaats. U bent hier inmiddels in moslimgebied. Vanaf hier kan doorgereden worden naar Srinagar in Kashmir maar u neemt de zuidelijke route naar Padum, de schitterende Suru Vallei in. Bij Kargil kruisen 2 rivieren elkaar, de Drass die doorloopt richting Srinagar en de Suru die zuidelijk loopt richting Padum (Zanskar). We steken de brug vlak voor Kargil over en overnachten in één van de vele guesthouses in het stadje.

Dag 6 Kargil - Padum

Vandaag worden we begroet met “Salaam Aleikum” en zien dus moskeeën in plaats van de talrijke kloosters van de afgelopen dagen. Het eerste gedeelte van de tocht door de Suru Vallei loopt nog door moslimgebied. De Suru Vallei is één van de mooiste gebieden van Ladakh. De Suru Vallei ligt langs de noordoostelijke grens van de Himalaya-keten. De vallei wordt gekenmerkt door adembenemende uitzichten op met sneeuw bedekte bergtoppen, wild stromende bergbeken en enorme gletsjers.
De schilderachtige dorpjes liggen midden tussen uitgestrekte graanvelden en er bloeien talloze soorten wilde planten. De schoonheid van dit gebied wordt nog eens extra versterkt door de aanwezigheid van de hoogste bergen van Ladakh, de Nun (7135m) en de Kun (7035m).
De Suru Vallei staat wel bekend als de graanschuur van Ladakh. Eind augustus en begin september zijn de mensen hier dag en nacht bezig met het oogsten. De mensen werken hier veel samen. Veelal vormen 6 tot 10 huizen met elkaar een zgn Paspun. De leden van de Paspun helpen elkaar met alles.

42 km ten zuiden van Kargil ligt het dorpje Sanku. Er is hier een kleine bazar en in de buurt zijn er nog een aantal andere kleine dorpjes. Nog 25 kilometer verderop ligt het dorp Panikhar. Dit dorpje ligt in de schaduw van het machtige Nun-Kun massief.

12 kilometer vanaf Panikhar is er bij Thangbu een prachtige fotogenieke plaats om het Nun-Kun massief te fotograferen. Parkachik is de laatste moslimnederzetting, vanaf hier bevinden we ons weer in Boeddhistengebied. In het prachtige dorpje Juldo maken we een theestop. De uitzichten hier zijn werkelijk overweldigend te noemen, we worden omringd door talloze hoge bergen.
Het volgende hoogtepunt op onze reis is Rangdum (3657m). Dit dorpje ligt in het meest geïsoleerde deel van de Suru Vallei en we zijn hier ongeveer halverwege onze reis van Kargil naar Padum.
Rangdum ligt temidden van vergletsjerde bergtoppen aan de ene kant en kleurvolle heuvels aan de andere kant. De grootste attractie is het op een heuveltop gelegen 250 jaar oude klooster dat wordt omgeven door woeste bergbeken. Er leven in dit klooster ongeveer 40 monniken.

Langs besneeuwde bergtoppen en wonderlijke gekleurde heuvels gaat uw reis verder door een woest en eenzaam gebied. Later ziet u in een klein bergmeertje de omliggende bergen prachtig weerspiegelen. 20 kilometer na Rangdum bereiken we de hoogste pas richting Padum, de 4400 meter hoge Pensi La. Vanaf de pas kijken we uit over de Durung Drunggletsjer en de toppen van de Nun en de Kun. Letterlijk en figuurlijk is dit punt het hoogtepunt van onze jeeptocht van Leh naar Padum. Vanaf de Pensi La is het nog 90 kilometer naar Padum.

Padum ligt op 3500m hoogte en is de “hoofdstad” van Zanskar. Het plaatsje zelf heeft weinig charme maar de ligging ervan is geweldig. Het ligt namelijk in de centrale vlakte van Zanskar en is omgeven door de prachtige bergen van de Zanskarketen en de Himalaya. Sinds de opening van de Pensi La in 1980 is er veel veranderd in het dorpje. Er zijn een aantal lodges, restaurantjes en een postkantoortje.

Dag 7 Padum – Karsha Gompa - Zangla

We kunnen vandaag natuurlijk in Padum bijkomen van alle vermoeienissen van onze reis maar in de buurt van Padum liggen een aantal interessante dorpjes. Een mooie wandeldagtocht leidt naar één van de meest spectaculaire gelegen kloosters van Ladakh, Karsha Gompa. Karsha ligt ongeveer 10km ten noordoosten van Padum. Het witte muren van het kloostercomplex zijn al van verre zichtbaar. Het Gelugpa (geelmutsen) klooster is in de berghelling gebouwd en het geheel ziet er spectaculair uit. De klim naar het klooster begint vanaf de Stod rivier. Eenmaal boven zijn de uitzichten op de vlakte erg mooi, totaal anders dan vanaf Padum. Het klooster van Karsha is één van de grootste van Zanskar, er leven hier ongeveer 140 monniken.
In het dorpje proberen we ergens bij een familie boterthee te drinken en een huis dat in “Zanskari”stijl is gebouwd te bezichtigen.
Na het bezoek aan Karsha keren we terug naar Padum.

Dag 8 Padum - Zangla - Hanamur

Per jeep volgen we de Zanskarrivier tot aan Zangla. Onderweg zien we het dorp Stongde dat hoog op een heuvel is gebouwd. Vanaf onze campingplaats klimmen we omhoog richting Zangla gompa, een mooi uitkijkpunt. U ziet de velden die zich als een lapjesdeken uitstrekken met op de achtergrond de altijd dominant aanwezige witte toppen van de Himalaya.
De rest van de dag volgen we de Zanskar rivier, die vlak voorbij Karsha ontstaat waar de Stod en de Lungnak rivier samenkomen. Over het jeepspoor lopen we naar het uit een paar huisjes bestaande dorpje Hanamur. Onderweg hebben we mooie uitzichten op het dorpje Tsongde en de achterliggende pas, de Tsongde La.

Dag 9 Hanamur - Nyetse

We volgen het pad langs de rivier tot we op een riviertje (Oma Chu) stuiten dat uit het zuidwesten komt. Bij de schaapherdershut steken we de rivier over en volgen een pad omhoog dat uitkomt bij een klein plateau.
Na een tijdje bereiken we het begin van de Zanskarkloof. De rivier baant zich een indrukwekkend pad naar het oosten en later het noorden. Alleen over het wilde water kan in de zomer worden doorgedrongen in dit gebied. Wij moeten te voet de hoge passen van de Zanskar-keten bedwingen.
Beneden bij de rivier begint de klim naar de 3900m hoge Parfi La. Boven zien we de machtige landschappen ten noorden van ons. De volgende dagen zullen we ons een weg banen door deze fantastische woeste berglandschappen. De kleine pas bereiken we zonder al te veel moeilijkheden maar de afdaling is zeer steil en vermoeiend. Langs een zanderig pad klimmen we na de afdaling weer langzaam omhoog over een slingerend pad. Nadat we het steile pad over een heuvel hebben bedwongen dalen we af naar onze campingplaats Nyetse (3770m) Hier zijn enkel een paar herdershutten die wij dankbaar gebruiken als keuken.

Dag 10 Nyetse – Lingshed

Ons pad volgt de kloof stroomopwaarts. Waar we eerst nog wel wat bomen zagen wordt het landschap ruiger en ruiger. We passeren nog een hutje maar dan is er niets meer tot aan de Hanuma La (4700m). De pas is afgezien van de hoogte redelijk makkelijk te bereiken. Vanaf de top hebben we een schitterend uitzicht op Lingshed en het fabelachtige landschap waarin dit mooie dorpje zich bevindt.
Vanaf de pas zigzaggen we naar beneden tot we de bodem van het dal waarin Lingshed ligt bereiken. Vlak voor we beneden zijn kruisen we het pad dat naar Rangdum leidt. Langs gebedsvlaggen en chörtens bereiken we tenslotte Lingshed. Vanaf de pas leek het maar een klein stukje naar Lingshed maar dit blijkt achteraf gezichtsbedrog te zijn geweest. We maken een grote omtrekkende beweging voor we Lingshed uiteindelijk bereiken. Lingshed (3900m) ligt voor een spectaculaire bruine bergwand. We camperen vlakbij de gompa, hier is ook een kleine kloosterwinkel waar van alles te koop is. Misschien is het leuk het schooltje onder aan dorpje te bekijken. Op de plaats waar de gompa van Lingshed door Rinchen Zangpo is gesticht was volgens de legende een enorme vlam te zien.

Dag 11 Lingshed – Yulchung

We beginnen de dag met het bijwonen van de “puja” in het klooster van Lingshed. We kunnen er yakboterthee drinken en tsampa proeven. De mantra’s, de muziek en de mysterieuze omgeving van het klooster zullen ons nog lang bijblijven.

Na het ontbijt beginnen we meteen met een klim. We stijgen geleidelijk naar de 4370m hoge Margun La. Vanaf de pas hebben we nog een keer een prachtig uitzicht op Lingshed. Vanaf de pas dalen we naar het dorpje Skyumpata (4060m). Het volgende dorpje is Gongma. We steken de rivier over en beginnen dan aan de zeer zware en steile klim naar de Kiupa La (4430m). Na de pas dalen we steil af naar een verzameling huisjes genaamd Yulchung. Wij kamperen op een plateau met werkelijk fantastische uitzichten op de bizarre verweerde bergpieken om ons heen. De huisjes van het dorpje zijn op een bergkammetje gebouwd en het geheel ziet er spectaculair uit. Na aankomst lopen we er nog even naartoe om het dorpje en de omgeving te verkennen.

Dag 12 Yulchung – Nyeraks – Yulchung

Vandaag maken een uitstapje naar het zeer geïsoleerde, authentieke dorpje Nyeraks dat gedurende het grootste deel van het jaar onbereikbaar voor bezoekers is. Omdat het dorp buiten alle gangbare trekkingroutes ligt wordt het zelden bezocht door buitenlanders. De bewoners maken grote indruk op ons en omgekeerd is dat natuurlijk ook het geval.

Het is een mooie dagtocht door een prachtig woest landschap met schitterende uitzichten. Vanaf onze kampeerplaats stijgen we naar een klein pasje en vervolgens dalen we helemaal af naar de Zanskar Chu (rivier) die zich een weg baant door de indrukwekkende Zanskarkloof. We steken de woeste rivier over en beginnen dan aan de lange klim naar Nyeraks. We passeren een paar huizen en lopen door de veldjes van de Zanskari bevolking omhoog naar Nyeraks.
We bezoeken het “stamhoofd” van het dorp en drinken yakboterthee in zijn mooie huis. Als we geluk hebben kunnen we er ook het lokale bier (Chang) proeven. We verkennen het dorp en brengen een bezoek aan een huis waarin een familieklooster is gevestigd. In dit bijzondere kloostertje zien eeuwenoude boeddhistische religieuze kunst en een verzameling mooie beeldjes en oude thangka’s.
Op de terugweg kijken we uit op de passen die ons de komende dagen wachten, een indrukwekkend gezicht. We kamperen weer op onze prachtige kampeerplek die we moeten delen met de grazende yaks.

Dag 13 Yulchung – Manechand

We gaan de leeuwenpas (de 5000m hoge Sengge La) beklimmen !! Het pad er naartoe is nergens heel steil maar vanwege de hoogte moeten we het rustig aan doen. Vanaf de top zijn de uitzichten echt adembenemend. In het zuiden zien we Nyeraks liggen waar we gisteren nog waren. Ook in het noorden kijken we uit over een fantastische bergwoestenij en zien we de volgende passen die we moeten passeren op weg naar Lamayuru al voor ons liggen. Maar dat komt later pas, eerst genieten we van het geweldige uitzicht. Vaak zijn de luchten strakblauw en soms zijn er spierwitte wolkpartijen te zien.
Vanaf de pas dalen we steil af naar een brede vallei, waar we ook kamperen.

Dag 14 Manechand – Photoksar

Door de brede vallei volgen we een op en neer gaand pad. Het uitzicht op de indrukwekkende bergen die de Sengge La flankeren is bijzonder mooi. We klimmen langzamerhand van de Zanskar rivier weg en zijn op weg naar de volgende pas, de 4400m hoge Bumika La.
Na deze pas dalen we weer af naar een vallei en opeens zien we het dorpje Photoksar voor ons liggen. Het dorpje is gelegen in een bijzonder ruig landschap. Er loopt een wilde beek langs het dorp Naarmate de zon lager zakt veranderen de enorme rotswanden achter het dorpje steeds van kleur en zorgen de steeds veranderende schaduwen voor spectaculaire panorama’s.
We kamperen iets voorbij het dorpje in de vallei vlakbij het riviertje. Aan het einde van de middag nemen we ruim de tijd om het leuke dorpje te bekijken. Het loont zeker de moeite het kloostertje dat hoog boven het dorpje ligt te bezoeken.

Dag 15 Photoksar – Hanupata

Langs een grote chörten klimt het pad steil naar de Sirsir La (4800m) Achter ons hebben we nog steeds zicht op de Sengge La en voor ons zien we de roodkleurige rotsformaties van de Sniugutse La. We lopen in noordelijke richting verder en bij een stroompje bereiken we de vallei waarin Hanupata (3830m) ligt. Ook dit dorpje en de omgeving ervan zijn weer heel leuk om te verkennen. We kunnen hier echt van dichtbij zien hoe het dagelijkse leven van de bevolking zich afspeelt. We bezoeken een leuke familie in Hanupata en er is een kleine gompa op de heuvel achter het dorp.

Dag 16 Hanupata – Wanla

We dalen verder af de vallei in. Hier staan weer bomen langs de rivier en langzaam vernauwt de vallei zich tot een kloof. De rest van het pad loopt hoog langs de wildstromende rivier verder tot aan Phanjila. De kloof is spectaculair en het is dan ook prachtig lopen hier. Er zijn veel grotten, mani-muren en chörtens te zien en om ons heen rijzen steile rotspieken op.
We volgen dit pad zo’n 3 kilometer en aan het einde ervan is een natuurlijke brug. Hierna komen we op een moeilijk stuk van de route. Het is een zeer steil en nauw gedeelte waar passeren bijna niet mogelijk is.
De kloof eindigt abrupt, we steken een brug over en volgen daarna het spoor naar Phanjila (3300m). Langs de rivier lopen we over een overwegend vlakke weg verder tot we Wanla (3200m) bereiken. Wanla is een heel prettig dorpje om te verblijven. Er zijn wat kleine winkeltjes en langs de oevers van de Yapola rivier liggen kleine, eenvoudige campings.
Wanla heeft een heel mooi klooster dat hoog boven het dorp is gelegen. Door het dorpje heen klimmen we over steile trappen heen naar het klooster. Het klooster is in de 11e eeuw gesticht door Rinchen Zangpo die het Boeddhisme terug in deze regio bracht.

Dag 17 Wanla – Lamayuru

De laatste dag van onze trekking. Nog één kleine pas moeten we over, de 3700m hoge Prinkita La. Vanaf de pas kijken we nog een laatste keer terug op de achter ons liggende bergen van de Zanskar-keten in het zuiden en de besneeuwde toppen in het oosten.
Na totaal zo’n 3 a 4 uur lopen bereiken we Lamayuru, het eindpunt van onze tocht.
We bezoeken het wereldberoemde klooster en dat is gelegen in een maandlandschap. Overnachten doen we in het kloosterhotel van Lamayuru.

Dag 18 Lamayuru – Leh

We rijden terug naar Leh waar we weer in het Shanti Guesthouse verblijven.

Dag 19 Leh

Dag ter vrije besteding. De reisleiding adviseert u over de vele mogelijkheden om deze dag te besteden. Een aanrader is een dagtrip per jeep naar de bijzondere kloosters van Likir en Alchi of een bezoek aan de vallei waarin de afgelegen kloosters van Chemre en Takthok zijn gelegen. U kunt natuurlijk ook gewoon rustig bijkomen in Leh.

Dag 20 Leh – New Delhi

Vandaag neemt u vroeg in de morgen afscheid van Tsering en Dolkar. Met de taxi rijden we in een kwartiertje naar het vliegveldje van Ladakh. Vanaf het kleine vliegveldje vliegen we terug naar New Delhi. Het wordt bij goede weersomstandigheden weer een prachtige vlucht waarbij we de zon langzaam op zien komen en de met sneeuw bedekte toppen van de Himalaya langzaam oranje zien kleuren, een onvergetelijke aanblik!

Dag 21 New Delhi - Agra – New Delhi

Vandaag bezoekt u één van de beroemdste en volgens velen het mooiste gebouw van de wereld, de sprookjesachtige Taj Mahal. De Taj Mahal werd net als het Rode Fort en de Jama Masjid in Delhi gebouwd door Shah Jahan. Hij liet de Taj Mahal bouwen ter herinnering aan zijn favoriete echtgenote Mumtaz Mahal. Zij overleed bij de geboorte van hun 14e kind.
De Taj Mahal is hét toonbeeld van perfecte symmetrie en is voornamelijk gebouwd van wit marmer. De Taj wordt geflankeerd door vier 40m hoge minaretten. Vooral vanaf de lotusvijver waarin de Taj prachtig weerspiegelt, is het uitzicht zeer indrukwekkend.

Aan het einde van de middag keren we terug naar New Delhi.

Dag 22 New Delhi

‘s Morgens wordt u bij het hotel opgehaald worden door onze riksja-rijders. Onder leiding van onze “riksja-gids” Kumar maakt u een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van New Delhi.

 • Rode Fort – door Shah Jahan in de 17e eeuw gebouwd. Het Rode Fort ligt aan de oostkant van de stad en heeft zijn naam te danken aan de rode zandstenen muren van het fort. Het fort is gebouwd tussen 1638 en 1649. De hele stad was toen omgeven door een lange muur en er waren 14 toegangspoorten waarvan er nu nog 5 over zijn. Door één van deze poorten (Lahore Gate) komt u het Rode Fort binnen.
 • India Gate – 42m hoge boog die een gedenkteken is aan de Indiase soldaten die in de 1e wereldoorlog zijn omgekomen.
 • Jama Masjid – Indiaas’ grootste moskee, hier kunnen 25.000 moslims bidden. Vanaf de minaret heeft u een schitterend uitzicht over Delhi.
 • Qutb Minar Complex – Complex van gebouwen dat dateert uit de tijd (1199) van de eerste Islamitische heersers over India. De Qutb Minaret is 72,5m hoog en is opgebouwd uit rood zandsteen.
 • Rajghat – Groen park even ten zuiden van het Rode Fort bij de rivier Yamuna. Hier staat een gedenkteken op de plaats waar Mahatma Gandhi gecremeerd is nadat hij in 1948 werd vermoord. Aan de overkant van de weg is het interessante Gandhi National Museum.

De middag is ter vrije besteding. U heeft een laatste kans om nog een keer over de bazaars van Old Delhi te slenteren. De bazaars van Chandni Chowk vormen het hart van het oude Delhi. Overal staan er waren uitgestald in de nauwe, drukke straatjes. U vindt er onder anderen de Khari Baoli, de grootste specerijenmarkt van Azië. Verder zijn er veel kraampjes met gouden en zilveren versierselen en kleurige kleden en kledingstukken. Elk straatje is wel in een bepaald artikel gespecialiseerd.
Winkelen kunt u in de buurt van Connaught Place, vooral de kramen rond Janpath zijn leuk om te bekijken.

Vanavond vertrekt u ongeveer 3 uur voor uw vlucht uit uw hotel naar de internationale luchthaven van New Delhi.

Dag 23 New Delhi - Amsterdam

Uw vlucht naar Amsterdam vertrekt na middernacht.

fotogalerij
LADAKH – Zanskar (Padum naar Lamayuru)

Inbegrepen

 • ticket New Delhi – Leh v.v.
 • vervoer zoals in dagprogramma
 • excursies volgens dagprogramma
 • overnachtingen in New Delhi (2-pers. kamer + ontbijt)
 • overnachtingen in Leh (guesthouse)
 • overnachtingen tijdens trekking (tenten)
 • maaltijden tijdens trekking
 • reisbeleiding Himalayan Rock en evt. Ladakhi gidsen

Niet inbegrepen

 • luchthavenbelasting
 • vaccinaties
 • visa
 • overige maaltijden
 • persoonlijke verzekeringen
 • fooien en uitgaven persoonlijke aard
 • excursies dagen vrije besteding Ladakh en New Delhi
 • vervoer van en naar Schiphol

Overnachtingen

 • New Delhi - middenklasse hotel
 • Agra - middenklasse hotel
 • Leh – Shanti Guesthouse
 • Ladakh – Eenvoudige guesthouses

Vaccinaties

 • DTP
 • Buiktyphus
 • Hepatitis A

Visum

 • Aanvraag bij Ambassade in Den Haag (paspoort / 2 pasfoto’s / € 60)
[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]
Zanskar (Padum naar Lamayuru)
Dagprogramma Ladakh - Zanskar
Ladakh Cultureel & Rupshu
Markha vallei Trekking
Culturele winterreis + kloosterfestivals
Kalender kloosterfestivals Ladakh
LEH naar PADUM – Fietstocht met lodge-overnachtingen
Nubra vallei trekking
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.