Nederlands

Engels
TREKTOCHT OP HEMELSE HOOGTE - Reisverhaal LADAKH [Klik hier]

LADAKH – Culturele winterreis + kloosterfestivals

1. Amsterdam – New Delhi
2. New Delhi – Ladakh (Leh)
3. Leh
4. Leh
5. Leh- Thikse - Hemis
6. Hemis – Shey
7. Shey – Stok
8. Stok (Stok Tse Chu)
9. Stok (Stok Tse Chu) - Leh
10. Leh – Likir – Alchi
11. Alchi – Lamayuru
12. Lamayuru – Leh
13. Leh
14. Leh – Matho Nagrang
15. Matho Nagrang – Leh
16. Leh – New Delhi
17. New Delhi – Agra – New Delhi
18. Delhi
19. New Delhi - Amsterdam

Dagprogramma Ladakh – Winterfestival- en cultuurreis

Dag 1 Amsterdam – New Delhi

Vlucht vanuit Amsterdam naar de Indiase hoofdstad New Delhi.

Dag 2 New Delhi – Leh (hoofdstad van Ladakh)

In het holst van de nacht arriveren we op het internationale vliegveld van New Delhi. We halen onze bagage op en gaan meteen door naar de lokale luchthaven.
Op het vliegveld wachten we op de vlucht van New Delhi naar Ladakh die bij goed weer heel vroeg in de morgen vertrekt. Het is een vlucht van een uurtje maar we zullen de vlucht niet snel vergeten. Vanuit het vliegtuig hebben we bij helder weer adembenemende uitzichten op de Himalaya. In de morgen zien we de besneeuwde toppen van het ultieme berglandschap onder ons langzaam oranje kleuren in de opkomende zon.

Van het koude vliegveldje in het koude Leh worden we opgehaald met een busje en naar ons onderkomen van de eerste dagen gebracht. We verblijven er in Shanti Guesthouse, een gezellige lodge die in typische Ladakhi-stijl is gebouwd. Het guesthouse wordt gerund door onze gastheer Tsering, zijn vrouw Dolkar en familie.

De eerste dag doen we het heel rustig aan. Leh ligt op bijna 3600m hoogte en het zal ons even tijd kosten om aan deze hoogte te wennen.

Dag 3 Leh

Ook vandaag doet u het ter acclimatisatie nog rustig aan. Mooie wandeling rond en door Leh. Vanuit het guesthouse kunt u een prachtige wandeling maken. Door gerstvelden loopt u naar het hoog boven Leh gelegen oude koninklijk paleis vanwaar u mooi uitzicht heeft over de stad. Via het Namgyal Tsemo klooster daalt u af naar Leh. U maakt kennis met de oude stad, die bestaat uit een doolhof van steegjes en smalle straatjes. U loopt over de Main Bazar en bezoekt de overdekte marktjes waar van alles te koop is. Op de stoepen van de oude stad is het één doorlopende markt.

Aan het eind van de Bazar is de Jama Masjid moskee. Aan de Sankar Road in Leh is dagelijks een prachtige film over Ladakh te zien (Ancient Futures). Langs de Main Bazar in Leh vindt u talloze Tibetaanse restaurantjes waar u kennis kunt maken met traditionele Ladakhi en Tibetaanse gerechten.

’s Avonds proberen we een voordracht te regelen door een Geshe, een Tibetaanse dokter in de Boeddhistische filosofie.

Dag 4 Leh

Dag ter vrije besteding in Leh.

Voor een goede acclimatisatie zou u deze dag kunnen beginnen met een pittige klim naar Shanti (=vrede) Stupa. Vlakbij uw guesthouse loopt u via 554 (!!!) trappen omhoog naar de glanzend witte stupa. Boven is een theehuisje. Vanaf het plateau bij de stupa is het uitzicht over het winterse Leh en de Indusvallei werkelijk prachtig. Hoog boven de Indusvallei strekt zich de Stokketen met de karakteristieke 6123m hoge Stok Kangri uit.

Dag 5 Leh – Thikse Gompa – Shey

Na het ontbijt beginnen we met de verkenning van de Indusvallei ten zuiden van Leh. Na vertrek uit Leh komt u na ongeveer 7 kilometer bij de Tibetaanse nederzetting Choglamsar. Hier wonen Tibetaanse vluchtelingen die zich vanaf de uittocht uit Tibet in 1959 hier hebben gevestigd.

Vanaf Choglamsar is het niet ver naar Thikse Gompa. Het 15e eeuwse klooster van Thikse dat uit 12 verdiepingen bestaat is prachtig tegen een heuvel gebouwd en is zeer indrukwekkend om te zien. Het klooster staat op de top van de heuvel en eronder liggen de witte verblijven waar de monnikken van dit grote kloostercomplex verblijven. De aanblik doet denken aan dat van de beroemde Potala in Lhasa (Tibet). In één van de tempels staat een werkelijk prachtig 15 meter hoog beeld van Maitreya (Boeddha van de toekomst).
Vanaf de kloosterdak is het uitzicht over de Indusvallei en de besneeuwde toppen van de Stokketen in het westen ongeëvenaard.

Na het bezoek aan Thikse volgen we al wandelend de loop van de Indus tot we het oude zomerpaleis van Shey bereiken. Shey is de oude hoofdstad van Ladakh en vroeger leefden hier de koningen van Ladakh. Tegenwoordig is het paleis verlaten. In een tempel van het paleis bevinden zich een reusachtig Boeddhabeeld en fraaie muurschilderingen. Vlak onder het paleis ziet u mooie 11e eeuwse rotstekeningen en fraaie chörtens. Via een trap klimt u naar de top van het paleis. Tussen kleurige, uitbundig wapperende gebedsvlaggen heeft u prachtig uitzicht op de Stokketen en de talloze stupa’s die in het woestijnlandschap rondom het paleis.

We verblijven in een guesthouse in Shey waar we een Amchi (lokale kruidendokter) bezoeken die ons uitgebreid vertelt over de traditionele Tibetaanse geneeskunst. In deze vorm van geneeskunst spelen puur Tibetaanse elementen als astrologie, demonen, voortekenen, rituelen en uitbanningsteksten een belangrijke rol. Chirurgische ingrepen worden zelden gedaan. Wel wordt vaak gebruik gemaakt van brandijzers die de energiebanen naar zieke lichaamsdelen tijdelijk afsluiten.
Volgens overlevering worden ziektes volgens Tibetanen veroorzaakt door boze geesten. Ziektes kunnen worden bestreden door het brengen van offers of het dragen van amuletten met bezwerende teksten.

Dag 6 Takthok, Hemis en Gotsang

In een rustig dal ten zuiden van Leh ligt het Takthok. Letterlijk betekent Takthok “rotsdak”. Het kleine maar zeer interessant kloostertje is rond een rots gebouwd waar ooit de Boeddhistische heilige Padmasambhava in een grot mediteerde. In de rots is nu een kleine koele tempel.
Op weg naar onze volgende stop in Hemis passeren we het van een afstand indrukwekkend lijkende klooster van Chemre.
Eenmaal in Hemis, waar het rijkste en grootste klooster van Ladakh staat, klimmen we door bosrijke omgeving de schitterende Hemis vallei in. Ons einddoel is de eeuwenoude kluizenaarsplek Gotsang, dat hoog tegen de bergen is gebouwd. Nog steeds komen hier monniken 3 jaar, 3 maanden en 3 dagen om in algehele afzondering te mediteren.
Overnachten doen we in het dorpje Hemis.

Kloosterfestivals en orakels

Alle belangrijke kloosters in Ladakh hebben hun eigen jaarlijkse kloosterfestivals (chams). Hierbij worden dramatische Tibetaanse dansen uitgevoerd door gemaskerde monniken die in trance lijken te verkeren. Tijdens deze dansfestivals worden religieuze verhalen uitgebeeld en ze staan bol van symboliek. Veel verhalen zijn legendes die over goed en kwaad vertellen en de bevolking informeren over Boeddhistisch gedachtegoed. De dansers die goddelijke en mythologische figuren verbeelden zijn gekleed in prachtige gewaden en dragen zware maskers. Een belangrijk onderdeel van de festivals is het uitrollen en ophangen van een speciale metershoge kleurige thangka (rolschildering). Om het plechtige karakter van de dansfestivals te doorbreken zijn er tussen de ceremoniële dansen door optredens van een soort clowns die met alles en iedereen de draak steken tot groot vermaak van het massaal opgekomen publiek. De chamfeesten zijn ontzettend populair onder de lokale bevolking van Ladakh. Van heinde en verre komen families in het mooiste kostuums om de feesten bij te wonen. De vrouwen hebben hun haar in lange vlechten, dragen schapenvachten op hun rug en hebben zich vol trots behangen met de mooiste sieraden. Hun hoofden zijn vaak getooid met prachtige traditionele peraks (hoeden ingelegd met prachtige turqoise stenen). Veel mannen dragen de traditionele Ladakhi hoedjes.

Orakels zijn een zeer belangrijk onderdeel van het Tibetaanse Boeddhisme. Het zijn mensen (monniken) die de gave hebben als een soort intermediair op te treden tussen de goden en mensen. Orakels worden door de lokale bevolking geraadpleegd en hebben tevens genezende krachten. Om boodschappen en tekenen van de goden door te kunnen geven aan mensen raken orakels in trance. Nadat ze in trance zijn geraakt en voor even “goddelijk” zijn geweest om boodschappen en tekenen van de goden te vertalen worden het weer gewone mensen. Orakels zijn er in verschillende soorten en soms zijn ze bovendien tot “onmenselijke” dingen in staat.
Eén van de beroemdste orakels is het orakel dat bij de vlucht van de Dalai Lama in 1959 de beslissing van de goden om te vluchten doorgaf. (zie ook de film Seven Years in Tibet) Orakels worden in de Tibetaans-Boeddhistische wereld bij alle belangrijke religieuze en politieke beslissingen geraadpleegd.

Dag 7 en 8 Stok Guru Tse Chu (kloosterfestival)

We rijden naar Choglamsar en steken de brug over de Indus over richting Stok. Stok is een leuk klein plaatsje waar we vandaag zullen overnachten. In Stok staat het oude paleis van de koning van Ladakh op een heuvel. Het paleis is nu verbouwd tot een museum. Er zijn mooie thangka’s (rolschilderijen) en allerlei religieuze voorwerpen en wapens te zien.

In Stok wonen we het 2-daagse gemaskerde dansfestival bij. Absoluut hoogtepunt van dit festival in Stok is de verschijning van 2 orakels, die in als ze eenmaal in trance zijn de toekomst kunnen voorspellen.

Aan het einde van de laatste dag van het festival rijden we weer terug naar Leh en overnachten we weer in Shanti Guesthouse in Leh.

Dag 9 Likir en Alchi
De komende dagen ontdekken we het gebeid ten noordwesten van Leh. Vandaag volgen we de weg langs de Indus in noordwestelijke richting. We passeren het vliegveld en Spituk Gompa. Na de legerkampen vlak buiten Leh klimt de weg naar een plateau en rijdt we door een prachtige zandwoestenij. Steeds zien we ten westen van ons besneeuwde toppen van de Stokketen. Bij Nimu stroomt de Zanskarrivier in de Indus.
We passeren de tempels en het fort van Basgo en maken weer een behoorlijke klim. Even later slaan we af en rijden de mooie vallei waar het kleine dorpje Likir (3500m) ligt in.
De weg naar het klooster van Likir is prachtig en leidt ons langs mooie, felgekleurde chörtens. Het imposante klooster behoort tot de Gelugpa (geelmutsen) sekte. In het klooster staan talrijke beelden en zijn mooie muurschilderingen te zien. Buiten staat een enorm Boeddhabeeld dat al van verre te zien is. Ook is hier een monnikenschool.

Door een schitterend maanlandschap rijden we over smalle weggetjes naar het wereldberoemde complex Alchi Chökhor. Vooral het stuk langs de Indus tot aan de brug richting Alchi is prachtig. Alchi ligt temidden van abrikozenboomgaarden en veldjes van het gelijknamige dorpje. Alchi is befaamd als centrum van Boeddhistische kunst. Er zijn werkelijk prachtige muurschilderingen, thangka’s en mandala’s te zien. Het klooster van Alchi stamt uit de 11e eeuw. We overnachten in een leuk guesthouse in het dorpje.

Dag 10 Alchi – Lamayuru

We beginnen de dag met een bezoek aan het nonnenklooster Chulichan (Chomo Ling) waar de nonnen koken, wassen, spinnen en weven. Ook persen ze olie die wordt gebruikt voor de boterlampjes in de kloosters. In ruil voor deze diensten wordt hen godsdienst onderwezen door de monniken.

Na het bezoek aan de nonnen lopen we de afgelegen vallei verder in tot we bij het geelmutsen klooster van Rizong komen. Het is op een puinhelling tegen de berg aan gebouwd aan het einde van de vallei. Het Rizong klooster is gesticht in 1841 en staat bekend als zeer streng in de (Boeddhistische) leer. De regels en voorschriften worden zeer strikt gevolgd door de hier levende monniken. De monniken bezitten niet meer dan hun monnikspijen en eten slechts wat ze uit de monnikskeuken krijgen voorgeschoteld.

Rijdend richting Lamayuru hebben we vlak voor het dorp grootse uitzichten op het geërodeerde maanlandschap waarin het oudste en op een spectaculaire heilige berghelling gebouwde klooster zich bevindt. Lamayuru ligt zo’n 125km ten westen van Leh. Het klooster is gebouwd in de 11e eeuw !! Volgens de legende was de plaats waar Lamayuru ligt ooit een meer. Nadat het meer was gezegend door een lama trok het water op de bergen over en zo ontstond er een plaats voor het beroemde klooster. De spectaculaire uitzichten hier worden door geen enkel ander klooster overtroffen. Lamayuru staat ook bekend als Yung-Drung Tharpa Ling (place of freedom).
We overnachten er in een guesthouse of in het binnen de kloostermuren gelegen kloosterhotel dat door monniken wordt gerund.

Dag 11 Lamayuru – Leh

Om bij de morgengebedsdienst te kunnen zijn staan we heel vroeg op. Het is een bijzonder ervaring om in deze spirituele omgeving een dienst bij te wonen. De monniken zeggen hun mantra’s op, we ruiken de aparte geur van de boterlampjes en luisteren naar de typische instrumenten die tijdens de dienst worden gebruikt (trommels, telescooptoeters en bellen). Tijdens de dienst drinken we boterthee en ook krijgen we tsampa voorgeschoteld.

Op de terugweg naar Leh stoppen we even in Saspol om er de meditatiegrotten en fraaie fresco’s te bekijken. Verderop bezichtigen we het oude fort van Basgo en de prachtige muurschilderingen in de tempel van de Boeddha van de toekomst (Maitreya).

Dag 12 Leh

Dag ter vrije besteding. Wij geven u graag enkele tips om deze dag in te vullen.

Dag 13 en 14 Matho Narang Festival

Deze 2 dagen wonen we het dansfestival van Matho bij. Matho ligt aan de voet van het Stokgebergte en is het enige klooster in Ladakh dat tot de Sakyapa-sekte behoort. Het heeft een klein museumpje met oude maskers en kostuums die tijdens de festivals worden gebruikt.
Boven in het klooster is de “Room of Oracles”. Vrouwen mogen deze ruimte niet bezoeken en er mogen absoluut geen foto’s worden gemaakt. De vloer van de ruimte is bedekt met graan van elk veldje rond het dorp om een goede oogst voor het komende jaar te garanderen. De muren van de pikdonkere ruimte zijn behangen met grootse en ijzingwekkende maskers.

De gemaskerde dansen van Matho Narang waarin mysteriespelen worden opgevoerd zijn beroemd. Matho gompa staat vooral bekend om zijn 2 orakels. Al in vroegere tijden werden de staatsorakels gekozen uit de monniken van het Matho klooster. De orakels van Matho zijn door maanden van vasten en meditatie door een godheid bezeten geraakt. Tijdens het Narang festival rennen deze in trance verkerende orakels geblinddoekt over de hoge kloostermuren. Ook is het gebeurd dat zij hun mond en handen met messen tot bloedens toe bewerkten. De volgende dag werden er geen wonden op hun lichamen aangetroffen.
Gedurende de festivaldagen geven zij antwoord op vragen en voorspellen ze de toekomst. Er wordt veel waarde aan hun voorspellingen gehecht. De gelovigen staan in de rij om hun zegeningen te ontvangen.

Dag 15 Leh

Dag ter vrije besteding. In de smalle straatjes en op de marktjes van Leh zijn vele souvenirwinkeltjes waar prachtige dingen te koop zijn zoals tapijten uit Kashmir, Pashmina sjaals, Tibetaanse houtsnijwerk en zilveren sieraden. Er zijn vele leuke restaurantjes waar je heerlijk kunt eten. Vaak bij kaarslicht want het licht in Leh wil ’s avonds nog wel eens uitvallen.

Dag 16 Leh – New Delhi - Agra

Vandaag neemt u vroeg in de morgen afscheid van Tsering en Dolkar. Met de taxi rijden we de laatste keer door het winterse Ladakh. Vanaf het kleine vliegveldje vliegen we terug naar New Delhi. Het wordt bij goede weersomstandigheden weer een prachtige vlucht waarbij we de zon langzaam op zien komen en de met sneeuw bedekte toppen van de Himalaya langzaam oranje zien kleuren, een onvergetelijke aanblik! Aansluitend aan onze vlucht naar Delhi reizen we door naar Agra.

Dag 17 Agra – New Delhi

Vandaag bezoekt u één van de beroemdste en volgens velen het mooiste gebouw van de wereld, de sprookjesachtige Taj Mahal. De Taj Mahal werd net als het Rode Fort en de Jama Masjid in Delhi gebouwd door Shah Jahan. Hij liet de Taj Mahal bouwen ter herinnering aan zijn favoriete echtgenote Mumtaz Mahal. Zij overleed bij de geboorte van hun 14e kind.
De Taj Mahal is hét toonbeeld van perfecte symmetrie en is voornamelijk gebouwd van wit marmer. De Taj wordt geflankeerd door vier 40m hoge minaretten. Vooral vanaf de lotusvijver waarin de Taj prachtig weerspiegelt, is het uitzicht zeer indrukwekkend.

Aan het einde van de middag keren we terug naar New Delhi.

Dag 18 New Delhi

‘s Morgens wordt u bij het hotel opgehaald worden door onze riksja-rijders. Onder leiding van onze “riksja-gids” Kumar maakt u een tour langs de belangrijkste bezienswaardigheden van New Delhi.

 • Rode Fort – door Shah Jahan in de 17e eeuw gebouwd. Het Rode Fort ligt aan de oostkant van de stad en heeft zijn naam te danken aan de rode zandstenen muren van het fort. Het fort is gebouwd tussen 1638 en 1649. De hele stad was toen omgeven door een lange muur en er waren 14 toegangspoorten waarvan er nu nog 5 over zijn. Door één van deze poorten (Lahore Gate) komt u het Rode Fort binnen.
 • India Gate – 42m hoge boog die een gedenkteken is aan de Indiase soldaten die in de 1e wereldoorlog zijn omgekomen.
 • Jama Masjid – Indiaas’ grootste moskee, hier kunnen 25.000 moslims bidden. Vanaf de minaret heeft u een schitterend uitzicht over Delhi.
 • Qutb Minar Complex – Complex van gebouwen dat dateert uit de tijd (1199) van de eerste Islamitische heersers over India. De Qutb Minaret is 72,5m hoog en is opgebouwd uit rood zandsteen.
 • Rajghat – Groen park even ten zuiden van het Rode Fort bij de rivier Yamuna. Hier staat een gedenkteken op de plaats waar Mahatma Gandhi gecremeerd is nadat hij in 1948 werd vermoord. Aan de overkant van de weg is het interessante Gandhi National Museum.

De middag is ter vrije besteding. U heeft een laatste kans om nog een keer over de bazaars van Old Delhi te slenteren. De bazaars van Chandni Chowk vormen het hart van het oude Delhi. Overal staan er waren uitgestald in de nauwe, drukke straatjes. U vindt er onder anderen de Khari Baoli, de grootste specerijenmarkt van Azië. Verder zijn er veel kraampjes met gouden en zilveren versierselen en kleurige kleden en kledingstukken. Elk straatje is wel in een bepaald artikel gespecialiseerd.
Winkelen kunt u in de buurt van Connaught Place, vooral de kramen rond Janpath zijn leuk om te bekijken.

Vanavond vertrekt u ongeveer 3 uur voor uw vlucht uit uw hotel naar de internationale luchthaven van New Delhi.

Dag 19 New Delhi - Amsterdam

Uw vlucht naar Amsterdam vertrekt na middernacht.

fotogalerij
[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]

LADAKH- Winterfestival- en cultuurreis

Inbegrepen

 • ticket Amsterdam – New Delhi v.v.
 • ticket New Delhi – Leh v.v.
 • vervoer zoals in dagprogramma
 • excursies volgens dagprogramma
 • overnachtingen in New Delhi (2-pers. kamer + ontbijt)
 • overnachtingen Ladakh (volpension)
 • reisbeleiding Himalayan Rock en evt. Ladakhi gidsen

Niet inbegrepen

 • luchthavenbelasting
 • vaccinaties
 • visa
 • overige maaltijden
 • persoonlijke verzekeringen
 • fooien en uitgaven persoonlijke aard
 • excursies dagen vrije besteding Ladakh en New Delhi
 • vervoer van en naar Schiphol

Overnachtingen

 • New Delhi - middenklasse hotel
 • Agra - middenklasse hotel
 • Leh – guesthouse
 • Ladakh – eenvoudige guesthouses

Vaccinaties

 • DTP
 • Buiktyphus
 • Hepatitis A

Visum

 • Aanvraag bij Ambassade in Den Haag (paspoort / 2 pasfoto’s / € 60)
Zanskar (Padum naar Lamayuru)
Dagprogramma Ladakh - Zanskar
Ladakh Cultureel & Rupshu
Markha vallei Trekking
Culturele winterreis + kloosterfestivals
Kalender kloosterfestivals Ladakh
LEH naar PADUM – Fietstocht met lodge-overnachtingen
Nubra vallei trekking
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.