Nederlands

Engels

MOUNTAINBIKEN

BIKE NEPAL- ANNAPURNA CIRCUIT

Met trots presenteren wij deze zeer uitdagende, expeditieachtige tour om het Annapurnamassief. Als één van de weinige reisorganisaties bieden wij deze zeer spectaculaire tocht aan.

Tijdens de trip passeren we de 5416m hoge Thorung La en hebben we adembenemende Himalaya-vergezichten. We zien drie van de veertien hoogste bergen van de wereld: Manaslu (8156m), Annapurna I (8091m), Dhaulagiri (8167m) en andere Himalayareuzen als Annapurna II, Annapurna III, Gangapurna, Tilicho Peak, Nilgiri en de heilige Macchapuchare ofwel Fishtail.

Het is een zware tocht die geschikt is voor mensen met een uitstekende conditie, veel off-road ervaring en een flexibele instelling. De paden zijn soms zeer ruig en steil, de weersomstandigheden onvoorspelbaar en bovendien speelt de hoogte ons parten. Soms zullen we onze fietsen moeten duwen of dragen.

De route loopt door een enorme verscheidenheid aan vegetaties. We beginnen in heuvellandschappen met rijstveldjes, komen door rododendron- en naaldbossen, woestijnachtige gebieden en over een alpine zone die doet denken aan de Tibetaanse hoogvlakte. In omgekeerde volgorde eindigen we weer in subtropisch gebied. In het schitterend gelegen dorpje Braga bezoeken we het boeddhistische klooster.

Na de onvoorspelbare Thorung La, het hoogtepunt van onze tocht, dalen we af naar het pelgrimsoord Muktinath en vanaf het Tibetaanse burchtdorpje Kagbeni volgen we de oude zoutroute door Tibet, door 's werelds diepste ravijn, waar de Kali Gandaki tussen de 8000'ers Annapurna en Dhaulagiri stroomt.

Dagschema Annapurna Circuit

Dag 1: Aankomst in Kathmandu, transfer naar hotel in Thamel.

Dag 2: Kathmandu

Dag 3: Kathmandu - Besi Sahar
Vroeg in de morgen vertrekken we met de bus vanuit Kathmandu naar Besi Sahar. Langs de Trisuli rivier rijden we in westelijke richting. Onderweg hebben we soms schitterende uitzichten op de Himalaya-toppen in de verte. Na 4 uur stoppen we in Muglin waar we genieten van een dal bhat lunch. Na nog een uurtje of 3 bereiken we Besi Sahar, het beginpunt van de trail.

Dag 4: Besi Sahar - Bahundanda
Langs de Marsyangdi rivier fietsen we stroomopwaarts richting Ngadi. We bevinden ons in subtropisch heuvellandschap. We fietsen langs rijstveldjes en door kleine Gurung dorpjes. Naast ons baant de Marsyangdi zich een weg door het landschap. In de verte zien we reeds de witte toppen van de Himalaya. Over een aantal dagen bevinden we ons zelf in het hooggebergte tussen deze bergreuzen. We eindigen de dag met een stevige klim naar Bahundanda dat op de top van een heuvel ligt. Onze beloning is een mooi uitzicht vanaf het guesthouse waar we overnachten.

Dag 5: Bahundanda - Tal
We beginnen de dag met een steile, 500m lange afdaling. Verder steken we vandaag via mooie hangbruggen de Marsyangdi een paar keer over. Door een steeds smaller wordend dal stijgen we geleidelijk naar het op 1300m hoogte liggende Jagat, hier zijn de huisjes onder en tegen de rotsen gebouwd. Onderweg zien we mooie watervallen die zich van steile wanden naar beneden storten.

Vanwege de nauwe kloof waar we doorheen moeten zullen we vandaag erg weinig kunnen fietsen. We zullen veelal de fietsen voor ons uit moeten duwen of zelfs dragen. Meer en meer worden Boeddhistische invloeden zichtbaar. In het dorpje Tal waar we vandaag overnachten is vlak achter ons hotel een mooie waterval waar we 's middags nog even naartoe kunnen lopen.

Dag 6: Tal - Chame
Door spectaculaire landschappen vervolgen we onze route. We passeren de Marsyangdi weer een paar keer via hangbruggetjes. Bij elk dorp zien we rijen gebedsmolens en soms ook mani muren. We passeren we mais-, aardappel- en graanvelden en langzaam vernauwt de kloof zich weer.

Na een paar flinke stijgingen komen we aan in Bagarchap. In 1995 werd dit dorpje getroffen door een aardverschuiving maar inmiddels is het weer helemaal opgebouwd. Het dorpje heeft een mooi kloostertje dat we even kunnen bezoeken.

Later deze dag zien we een aantal schitterende witte toppen van de Himalaya. We zien onder anderen de ruim 8100m hoge Manaslu, de Annapurna II en Lamjung Himal. Chame is een redelijk groot dorp en er zijn warmwaterbronnen. We moeten vandaag veel stijgen en fietsen door prachtige bossen. Maar.. ook vandaag zullen we onze fietsen vaak moeten dragen of duwen. Pas vanaf Dharapani kunnen we echt lange stukken fietsen.

Dag 7: Chame - Manang (80% fietsen)
Vandaag passeren we de 3000m grens. Langzamerhand komen we in de Manangvallei. Het dorpje Pisang bestaat uit 2 delen. Lower en Upper Pisang. Upper Pisang is zeker een bezoekje waard. Dit dorpje doet zeer authentiek Tibetaans aan. De huizen zijn er uit stenen opgetrokken en overal wapperen er gebedsvlaggen op de daken. De uitzichten zijn wederom bijzonder mooi. Opnieuw zien we een aantal prachtige toppen waarvan het uitzicht op de Annapurna II het spectaculairst is. Meer en meer hoge toppen zien we terwijl we door een breed dal fietsen. Steeds kaler en droger wordt het landschap. We hebben adembenemende uitzichten op de Annapurna II en IV, Gangapurna, Tilicho Peak en Roc Noir.

Voor nog mooiere uitzichten dan tijdens de gebruikelijke route kan er vandaag gekozen worden voor de zgn. "high route". De uitzichten zijn nog veel mooier en onderweg passeren we twee authentieke bergdorpen, Gyaru en Ngawal. In Gyaru kunnen we, als we de sleutelbeheerder kunnen vinden, het kleine kloostertje bezoeken en we lunchen in Ngawal.

Een klein uurtje voor Manang zien we het kleine maar schitterend gelegen dorpje Braga liggen. Hoog boven het dorpje ligt het 500 jaar oude klooster van Braga tegen de rotsen aan geplakt. Achter het klooster torenen enorme puntige rotsen als beschermers boven het kloostertje uit.

Dag 8: Manang (rustdag)
Vandaag nemen we een rustdag om te acclimatiseren. We verblijven in een zeer comfortabele lodge en overal in het dorp zijn kleine bakkerijtjes waar we onder andere heerlijke appeltaart kunnen krijgen. Ook kunnen we hier het heerlijke seabocktornjuice proeven. Dit lokale produkt wordt gemaakt van bessen die alleen in deze regio groeien.

Vandaag zijn er diverse mogelijkheden om de dag in te vullen. Een bezoekje aan het klooster van Braga is zeer aan te raden. Aan de buitenkant zijn 108 keramiekbeelden van Kargyupa Lama te zien en binnen zien we schitterende muurschilderingen en diverse goudkleurige boeddhabeelden.

Tevens is het mogelijk langs de oevers van het azuurblauwe meertje dat tegenover de machtige Gangapurna gletsjer ligt te lopen of een bezoek te brengen aan de 100-rupie monnik die in een kloostertje hoog tegen een rotsmuur verblijft. Een pittige dagwandeling naar het op 4600m hoogte gelegen Ice Lake behoort ook tot de mogelijkheden. En. voor wie daar allemaal geen zin in heeft en gewoon een dagje wil luieren is het mogelijk heerlijk van het zonnetje te genieten op het dak van onze lodge.

Dag 9: Manang - Yak Kharka - Thorung Phedi
In verband met een goede acclimatisatie fietsen we vandaag maar een korte afstand. We passeren de boomgrens en komen langzaam echt in het hooggebergte. Overal om ons heen torenen witte pieken boven ons uit en zien we gletsjertongen zich een weg banen door het woeste landschap. Op 4100m overnachten we in Yak Kharka dat yak-weideplaats betekent. Het is niet meer dan een kleine nederzetting met een aantal lodges.

Phedi is het Thorung La basiskamp. Phedi betekent voet en in ons geval dus "aan de voet van de berg". Morgen is het zover, dan gaan we over de Thorung La. Voor het zover is proberen we zo goed mogelijk te acclimatiseren. Vanuit Thorung Phedi lopen we alvast steil omhoog naar het 300 hoger gelegen "Thorung high camp". Na de lunch dalen we weer af naar onze drukke lodge in het basiskamp. We gaan vroeg onder de wol want de volgende dag moeten we vroeg uit de veren.

(in verband met de hoogte is het zeer waarschijnlijk dat we hier een extra acclimatisatiedag nemen)

Dag 10: Thorung Phedi - Thorung La - Muktinath (3800m)
Heel vroeg beginnen we vandaag aan onze zware tocht over de 5416m hoge Thorung La pas. Omhoog zullen we onze fietsen de hele tijd moeten dragen. In het donker klimmen we omhoog en langzaam zien we de zon opkomen. We lopen door moreneterrein en soms door sneeuwsporen. Na een uur of 4 en een aantal voortopjes komen de chörtens en gebedsvlaggen op de top van de Thorung La in zicht. Eindelijk sta je dan boven tussen de machtige bergen, het voelt alsof je op het dak van de wereld staat. De uitzichten zijn fenomenaal, in de verte zien we voor het eerst de 8167m hoge Dhaulagiri. We kijken opeens uit op het dal van de Kali Gandaki en het woestijnlandschap van Mustang.

Aan de andere kant van de pas is het veel steiler. Onze dag zit er nog lang niet op, we moeten nog 1600m afdalen naar het bedevaartsoord Muktinath. Na een schijnbaar oneindige afdaling tussen sneeuw en gruisvelden arriveren we in onze luxe lodge waar we heerlijk kunnen eten en genieten van een welverdiende warme douche.

Dag 11: Muktinath - Kagbeni - Jomsom (2700m)
Vandaag doen we het rustig aan. We hebben alle tijd om de prachtige boeddhistische en hindoeïstische tempels in Muktinath te bezoeken. Puur bronwater spuit uit 108 kranen en vele pelgrims baden hier. In de pagode Juwala Mapa zien we water branden !! Soms zien we heilige mannen (sadhu's) in hun oranje gewaden die vanuit India hierheen zijn komen lopen.

Later op de dag lopen we een klein stukje verder naar de poort van Mustang, Kagbeni. Voor we in dit zeer Tibetaanse dorp aankomen passeren we het schitterend op een rots gebouwde, ommuurde dorpje Jharkot met zijn mooie gompa. In Kagbeni bezoeken we het kleine kloostertje. Vanaf het dak van het klooster hebben we een prachtig uitzicht over het dorp en op het in verte liggende Upper Mustang en de Thorung La die geflankeerd wordt door de Thorung Peak.

Afhankelijk van de interesse van de deelnemers is het vandaag ook mogelijk het bijzondere afgelegen dorpje Dzong te bezoeken. Dit dorpje ligt buiten de normale route en behoorde tot een paar jaar geleden tot het verboden Upper Mustang. De mensen zijn er Tibetaans en gebedsvlaggen wapperen uitbundig op de platte daken van de dicht tegen elkaar gebouwde witte huisjes. De mensen zijn duidelijk niet gewend aan bezoekers. We drinken thee bij het enige restaurantje van het dorpje en nemen een kijkje in het mooie kloostertje.

Dag 12: Jomsom - Marpha - Tukuche - Kalopani (25km, waarvan 95% fietsen)
Een werkelijk schitterende dag vandaag. Door de bedding van de Kali Gandaki lopen we in een kaal woestijnlandschap. Soms vinden we ammonietfossielen of shaligrammen, het bewijs dat een van de hoogste gebieden ter aarde vroeger de bodem van de oceaan was.

De shaligrammen worden vereerd als belichaming van vishnu. De uitzichten op onder andere de Dhaulagiri en Nilgiri zijn onovertroffen. Als wachters rijzen deze reuzen van de Himalaya voor ons op.

We passeren deze prachtige dag Marpha, een nederzetting met een nog steeds Tibetaans karakter. Bij de ingang van het dorp zien we een rij gebedsmolens en mooie schilderingen. De witgekalkte huizen zijn er dicht tegen elkaar gebouwd en gebedsvlaggen wapperen op de daken van de huizen. Marpha staat ook bekend om zijn appelboomgaarden. Bij aankomst in Marpha genieten we dan ook van een heerlijk stuk appeltaart bij de thee. Tevens is er tijd het grote en rijke klooster van Marpha te bekijken.

Vanuit Marpha fietsen we naar Tukuche, eveneens een dorp met een Tibetaanse uitstraling. Net als Marpha ligt dit dorp langs de oude karavaanroute. Tukuche is schitterend gelegen aan de voet van de Dhaulagiri. De uitzichten zijn dan ook weer fenomenaal. Langs de Kali Gandaki rivier dalen we langzaam af naar Kalopani (2500m), dat op het diepste punt van de vallei ligt.

Dag 13: Kalopani - Ghasa - Tatopani (21km, waaarvan 90% fietsen)
Door een nauwer wordende vallei lopen we een diepe kloof in. Via een lange hangbrug steken we de kloof over en vervolgen onze weg door weelderige bossen, langs steile wanden en schitterende watervallen. Steeds lopen we langs de Kali Gandaki en we komen weer in subtropisch gebied met bijbehorende temperaturen. We zien regelmatig mandarijn- en citrusbomen. We zijn ook weer in de wereld van rijstveldjes en kleine gezellige Gurungdorpjes.

Tatopani (= warm water) staat vooral bekend om haar heetwaterbronnen. We hebben er de mogelijkheid bij te komen van de vermoeienissen van de afgelopen dagen.

Dag 14: Tatopani - Beni Bazar (25km, 90% fietsen)
Vanuit Tatopani steken we de brug over de Kali Gandaki over en fietsen verder langs de oostelijke oever. Na een tijdje passeren we opnieuw een brug en steken we de Ghara Khola over. We passeren de splitsing richting Ghorepani en fietsen in zuidelijke richting verder. Al stijgend en dalend (Nepali flat) passeren we kleine dorpjes tot we het dorp Beni (830m) bereiken. Beni is een bruisende marktplaatsje (bazar) en hier rijden de bussen van en naar Baglung en Pokhara af en aan. We zijn weer in de "bewoonde"wereld.

Dag 15: Beni - Sarangkot (70km)
Na het ontbijt fietsen we over een mooie, vlakke weg langs de oostelijke oever van de Kali Gandaki rivier en bereiken bij Baglung de "Baglung highway". Over de verharde weg passeren we talloze dorpjes en rijden door bosachtige omgeving. In Naudanda lunchen we.

Via een onverhard stuk klimmen we uiteindelijk naar Sarangkot (1600m), het mooiste uitkijkpunt in de omgeving van Pokhara. We genieten hier van prachtig uitzicht op de Himalaya-toppen, het meer en een mooie zonsondergang.

Dag 16: Sarangkot - Pokhara (16km)
Controleer nog even de remmen want vandaag is het voor 90% afdalen !!!!

Dag 17: Pokhara
Een dag ter vrije besteding in Pokhara. Er zijn talloze manieren om de dag door te brengen. Erg populair is het bijvoorbeeld om een boottochtje op het prachtige Phewa meer te maken. Ook is het mogelijk fietsen te huren, een vleermuizengrot te bezoeken of natuurlijk gewoon lekker te luieren aan de oevers van het meer en een beetje te shoppen. 's Avonds kan je heerlijk uit eten gaan in één van de talloze restaurantjes aan de oevers van het meer. In een aantal restaurants is het mogelijk het eten te combineren met een typisch Nepalese dans- en zangavond.

Dag 18: Pokhara - Kathmandu
In ongeveer 8 uur rijden we per bus terug naar Kathmandu. Bij helder weer kunnen we 's morgens nog één keer genieten van het schitterende uitzicht op het Annapurnagebergte en de heilige Macchapuchare.

Dag 19: Kathmandu

[ Boek deze reis ] [ Meer informatie ] [ Mail naar vriend(in) ] [ Contact ]
MOUNTAIN BIKE NEPAL
Annupurna Circuit
Jomsom - Pokhara
Kathmandu vallei
Mini tour Kathmandu vallei
Nagarkot tour
Downhill thrill
Bike, raft en safari
WANDELTOCHTEN, CULTUURREIZEN en MOUNTAINBIKETOCHTEN
Himalayan Rock Treks & Expedition Pvt. Ltd.
Over ons  |  Condities  |  Boekingsformulier  |  Foto's  |  Brochure  |  Nieuws  |  Specials  |  Prijzen |  Gastenboek  |  Links  |  Location
Himalayan Rock Treks & Expedition
P.O. Box : 13643, Thamel, Kathmandu , Nepal. Tel: 977-1-4215511, 4212392, Fax: 977-1-4212392
E-mail : info@himalayanrocknepal.com, Web: www.himalayanrocknepal.com , www.himalayanrock.nl
Cell Number:     +977 9801070180
Copyright © Himalayan Rock Treks & Expedition, All rights reserved. Best view on 1024 x 768.